Diverse

Ce beneficii îți poate aduce psihoterapia de cuplu

Atunci când într-un cuplu apar mai multe divergențe între parteneri, ar putea apărea riscul producerii unei rupturi definitive. Din acest motiv, cei doi ar trebui să găsească o soluție de reconciliere, iar una dintre cele mai bune metode prin care pot evita deteriorarea relației care poate cauza chiar despărțirea, ar putea fi să apeleze la o terță parte care i-ar putea ajuta – de pildă, un psiholog.

De ce să alegem un psihoterapeut?

Fără îndoială că un psihoterapeut cu experiență vă poate ajuta să vă redescoperiți unul pe celălalt și în același timp să identificați care sunt motivele care determină apariția neînțelegerilor. Un prim pas către rezolvarea divergențelor constă în conștientizarea acestor probleme cu sprijinul unui psihoterapeut care are experiență în domeniu.

Ce cauze pot avea conflictele dintre parteneri

În general, certurile din cuplu pot apărea din cauza mai multor factori precum:

➢ Probleme de natură financiară;
➢ Alcoolismul;
➢ Episoade de infidelitate;
➢ Probleme de sănătate;
➢ Gelozia;
➢ Abuzul;
➢ Creșterea și educația copiilor;
➢ Relația cu rudele (cu socrii, în general) ;
➢ Indeciziile;
➢ Dinamica sexuală.

Și lista ar mai putea continua la nesfârșit. De altfel, în majoritatea cazurilor, neînțelegerile dintre oameni pot fi rezolvate fără a fi nevoie de intentarea unui proces de divorț.

Cum vă poate ajuta psihologul?

Psihoterapeutul vă poate ajuta să aveți o abordare diferită în ceea ce privește gestionarea conflictelor. El vă poate crea condiții favorabile pentru a purta discuții deschise, din perspectiva fiecărui partener. În același timp, vă poate ajuta să vă redobândiți sentimentele de empatie pentru celălalt. Un alt aspect foarte important de menționat se referă la imparțialitatea consilierului specializat în psihoterapie. Majoritatea oamenilor amână sau evită vizita la un psiholog de cuplu deoarece le este teamă că vor fi judecați sau învinovățiți. Așadar, înainte de a lua în calcul varianta de a merge la un psiholog de cuplu, ar trebui să știți că acesta are un rol imparțial și că nu va lua niciodată partea vreunui partener sau altuia. Psihoterapia poate aduce schimbări favorabile în viața de cuplu. Nu degeaba se spune că la baza oricărei relații se află comunicarea, psihoterapia axându-se tocmai pe acest aspect.

Statisticile arată că la scurt timp după ce au început să facă terapia – chiar după câteva ședințe – partenerii simt o îmbunătățire semnificativă la nivel de cuplu.

Cu siguranță că fiecare individ este diferit și are personalitatea sa, propriul său bagaj de experiențe acumulate în timp, ceea ce îi poate influența într-o mare măsură relația cu celălalt.

Orice persoană are așteptări de la relația cu partenerul, iar în anumite situații, acestea nu pot fi împlinite de către celălalt din varii motive. Din această cauză, pot apărea anumite tensiuni și frustrări care pot afecta relația de cuplu, ridicând un zid invizibil între cei doi.

Fiind imparțial, psihologul de cuplu are capacitatea de a vedea imaginea de ansamblu a problemelor și vă poate ajuta să priviți dincolo de acest zid.
Pe parcursul ședințelor de terapie, vă puteți cunoaște mai bine unul pe celălalt și împreună cu psihoterapeutul, puteți găsi cea mai bună soluție.

1 Comment

  1. ghelbere elena

    Pana a ajunge la un psihoterapeut sotii ar trebuie sa stea linistiti si sa discute toate nemultumirile lor. Sa puna ttol pe tava si sa remedieze ceea ce le creaza neplaceri.

Leave a Reply