Copii

Ce trebuie sa stie copilul cand ajunge la scoala?

Draga parinte care ai ajuns sa citesti aceste randuri, te felicit pentru dorinta de a invata! Dar sper sa nu te dezamagesc cand vei descoperi, in randurile care urmeaza, ca nu despre a citi romane la 3 ani sau a sti tabla inmultirii la 5 e vorba.

Ca sa ma fac inteleasa si sa sintetizez cat de mult pot ideea de educatie, am sa iti spun ca educatia inseamna pregatire pentru viata. Si ca in educarea unui copil conteaza familia, scoala si tot ce inseamna interactiunea copilului cu ceea ce il inconjoara. Ideal ar fi sa existe un parteneriat solid intre familie si scoala, nu o permanenta joaca de-a soarecele si pisica. Pierde copilul, din pacate. Ele se ajuta reciproc, nu se exclud! Facem lucrurile impreuna, totul in interesul copilului.

Nu degeaba se vorbeste despre cei 7 ani de acasa. Ma rog, vreo 6 acum. Ce vreau sa spun este ca orice copil este o carte alba, nescrisa. De familie depind cele mai importante pagini: cele de inceput. Scoala vine si continua povestea, impreuna cu familia, fiecare avand un rol important. Dar scoala nu poate recupera anii pierduti! Cum o carte nu poate incepe cu mijlocul…

Parintii trebuie sa inteleaga ca exista cateva lucruri elementare pe care copilul ar trebui sa le stie/ aiba inainte de a intra in colectivitate:

● Bunul simt

Iertat sa imi fie inceputul dur, dar la scoala, ca si in viata, conteaza prea putin cata matematica stii, daca nu dai un „Buna ziua”!

● Empatia

Nu cauta in dictionar, iti voi spune despre ce e vorba: a fi om, a-ti pasa de cel de langa tine si a-l ajuta, atunci cand poti.

Poate asa nu voi mai vedea in clasa elevi care rad de colegii lor, ci colegi care se vor ajuta intre ei, ca sa reuseasca toti. Sau nu voi mai auzi rasete cand un copil cade, ci macar o mana intinsa care sa il ajute…

● Reguli de comportament

Regulile nu sunt rele! Copilul are nevoie mare de ele, daca sunt explicate, nu impuse cu forta. Copilul fara reguli e pierdut in spatiu, complet dezorientat si nu va sti CE si CUM e bine. Nu va asteptati ca un copil de 5 ani sa aleaga ce e bine daca nu stie ce e bine! Stabiliti impreuna consecintele nerespectarii lor. NU pedeapsa, consecinta! Si repetati-le ori de cate ori e nevoie.

● Minime reguli de igiena

Aici e chiar dureros pentru mine. Cand vad copii murdari, imi vine sa plang. Cand vad copii de clasa a doua cu degetul in nas in continuu, cand vad copii care cer la toaleta, dar nu isi iau hartie igienica, cand nu stiu sa isi faca ordine dupa ce lucreaza si exemplele ar putea continua.

Ar mai fi multe de spus, dar sper ca le-am subliniat pe cele mai importante.

Mamici, ajutati-ma si voi: ce ar mai fi de adaugat?

11 Comments

 1. Adriana Stan

  Corect!Insa azi din pacate trebuie sa incepem cu educatia unor parinti,care cred ca oferindu-le totul si lasandu-i sa faca ce vor,cred ca asa vor deveni genii!Am intalnit destui parinti cu acest comportament….Parinti care,daca incerci sa le atragi atentia reactioneaza f.dur .Eu nu sunt o mama perfecta,dar am incercat sa-mi educ copiii prin puterea exemplului!Degeaba il inveti sa spuna ,multumesc,buna ziua,etc….daca tu nu o faci niciodata!Copilul face ce vede!

 2. Ciofu Monika

  Dar lipsa de afecțiune a copilului?Am cunoscut copii care nu știau decât sa se apere atunci când încercam să-i mângâi, sau să-i îmbrățișez! Această ne iubire sau indiferență a unor părinți este mai gravă ca orice!Acolo unde lucrez ,copiii nu au părinții aproape, dar ne ținem in brațe ,ne îmbrățișam ,ne povestim si mereu când ma întâlnesc pe stradă ne salutam si ne îmbrățișam!

  • Comment by post author

   Asta e ceva ce nici nu credeam ca trebuie sa spun. Pentru mine, a fi mama e cea mai frumoasa misiune, iar iubirea pentru copilul meu e incomensurabila. Si ii arat dragostea mea, copiii au nevoie sa fie iubiti, nu trebuie sa ghiceasca daca sunt iubiti…
   E atat de trist cand parintii uita ca ai lor copii nu au nevoie de haine scumpe si gadgeturi, ci de o imbratisare si un pupic de noapte buna. Offf, cate as schimba, de as avea putere mare! Lucrez la asta, zi de zi, cu parintii…

 3. Dani Dragomir

  Asa este , acestea sunt reguli de bun simt iar puterea exemplului este cea mai importanta.De noi depinde ca si copilul sa aiba o buna educatie , sa fie cu bun simt si sa nu fie rau in cea mai mare masura.

  • Comment by post author

   Uneori mi-e greu sa ii inteleg pe parinti. Oare nu isi doresc ce e mai bun pentru copiii lor? Oare nu vor sa creasca OAMENI, in adevaratul sens al cuvantului?
   Si nu vorbim despre parintii fara educatie sau din medii defavorizate, cat despre cei care au toate conditiile necesare si studii…

 4. ghelbere elena

  Cred ca parintii inainte de as da copiii la scoala ar trebui sa urmeze ei niste cursuri de comportament pentru parinti de scolari. Din experienta mea am vazut ca de multe ori parintii sunt mai rai si mai needucati ca copiii lor.

 5. Valeria Chertes

  In primul rand conteaza cei sapte ani de acasa si apoi educatia primita la scoala.

 6. Ungureanu Lidia

  De-ar intelege toti parintii cat sunt de importanti acesti 7 ani..

 7. ghelbere elena

  Copii ar trebui sa stie daca parintii lor stiu cum sa reactioneze in diferite situatii care pot aparea in timpul orelor. In primul rand parintii ar trebui sa aiba cei 7 ani de acasa.

Leave a Reply