Diverse

Cipru sau Creta – destinatii de vacanta la plaja pentru cei care au ratat vara

Fie vara a fost o perioada ocupata pentru unii turisti, fie preturile sunt mai imbietoare in extrasezon, zile calduroase mai pot fi multe dupa vara, mai ales in primele luni ale toamnei. Chiar si litoralul românesc mai poate oferi cateva zile de vacanta in septembrie, cu vreme placuta si baie in mare, dar plajele de la Marea Mediterana sunt zone in care se poate face plaja si in octombrie sau noiembrie.

Plaje insorite si apa marii placuta chiar si in noiembrie!

Cipru si Creta sunt cele mai sudice pamanturi europene, asadar clima este placuta in aceste zone cand in Romania vremea este deja rece si, poate, ploioasa. Pe aceste insule, este mai suportabila temperatura in afara lunilor iulie-august, cand este prea cald.

Pe langa atragatoarele oferte de vacanta in Cipru sau in Creta propuse de agentii de turism, distractia continua si in afara lunilor de vara, fiind deschise terase sau cluburi de noapte, iar monumentele si alte atractii turistice sunt mai bine de vizitat cand caldura nu este atat de intensa.

Singurul inconvenient al unei vacante primavara sau toamna ar putea fi ca ziua este mai mica inainte si dupa lunile de vara, soarele apunand mai devreme.

Cipru sau Creta?

Drumul spre Creta este mai complicat din Romania, oferte de zboruri directe fiind doar spre Cipru, din Cluj, Iasi sau Bucuresti, la preturi foarte tentante.

Pe ambele insule se poate folosi moneda euro, fiind parti ale Uniunii Europene, asadar turistii pot folosi si cartea de identitate (in perioada de valabilitate) pentru a calatori in aceste zone. Greaca este limba oficiala in Cipru sau Creta, insa in Cipru se foloseste si turca sau engleza, acest teritoriu fiind parte a Commonwealth-ului Britanic.

Daca practic pare mai accesibila insula Cipru, Creta este o adevarata comoara de obiective ale artei si arhitecturii antice si nu numai. Civilizatia minoica (2600 i.Hr.-1100 d.Hr.) este considerata ca fiind sursa principala a culturii antice europene (palatul regelui Minos din Knosos fiind cel mai important vestigiu antic al Heraklionului), iar legendele spun ca in Creta s-a nascut Zeus (in pestera Gikteon).

Daca in Creta se spune ca s-a nascut Zeus, Cipru este locul de nastere al zeitei Afrodita. Asadar, nici in Cipru nu s-ar putea plictisi turistii interesati de antichitate, templul Afroditei fiind o destinatie obligatorie, iar Situl Arheologic Paphos fiind recomandat mai ales pentru Casa lui Dionis, unde se pastreaza minunate mozaicuri antice.

Plajele si apele marii sunt impresionante in jurul ambelor insule, oferind peisaje cu adevarat exotice, iar distanta acceptabila spre aceste taramuri mai calde fac ca aceste destinatii sa fie accesibile oricarui turist european.

1 Comment

  1. ghelbere elena

    In Grecia, Cipru si Turcia mereu mi-am dorit sa ajung si inca nu am ajuns. Cand era baiatul mic nu puteam merge cu el, acum e maricel si mergem unde ne dicteaza el.

Leave a Reply