Diverse

Crezi ca stii cum se face un martisor?

Ne apropiem cu pasi repezi de Martisor. Bucuria sosirii primaverii, a unui nou inceput… Bucurie pe care o daruim celor dragi printr-un simbol numit martisor. Daca nu o facem din obligatie, ci din tot sufletul, aceste gest este unul nepretuit. Iar daca alegem sa daruim martisoare cu suflet, adica handmade, cu atat mai bine!

Si totusi, apreciem martisoarele asa cum ar trebui? Probabil nu, pentru ca prea putini stiu ce inseamna un martisor handmade, cata munca si migala presupune un martisor. Probabil ca atunci nu am mai alege un martisor chinezesc de 2 lei in locul unuia creat de manute fermecate care costa cu 1-2 lei mai mult…

Asa ca in acest articol am ajutat un om drag mie sa ma ajute sa va aratam ce inseamna crearea unui martisor, de la etapa alegerii de accesorii martisoare si pana la produsul final.

1. Achizitionarea materialelor

Pentru inceput am achizitionat materialele necesare: margele de nisip de 2mm si 4 mm, rotunde si tubulare de diferite culori, margele lemn ovale, tubulare, perle de sticla, de plastic, margele acrilice colorate, transparente,sarma modelaj de 0,3 sau 0,4 mm, snur martisor, cartoane, pungulite (ambalaje)

Descopera acum oferta de margele si accesorii GemSale!

2. Unelte folosite

In procesul de creare a unui martisor din margelute sunt necesare:  foarfeca, cleste (daca e nevoie, insa nu intotdeauna), capsator (pentru a prinde martisorul pe carton)

3. Etapele de lucru

3.1 Martisoarele „flori” si ‘fluturi” se realizeaza manual 100%.

martisoare flori-fluturi

Pentru realizarea unei flori, se taie sarma cam de 25-30 cm din care se va realiza intreaga floare. Mai intai se pune o perla sau o margea la alegere de 6-8 mm si in jurul ei se rasuceste sarma, astfel incat perla/margeaua sa fie in capat. Apoi, in jurul ei se construiesc petalele, insirand margelute de nisip de 2mm (sau de 4mm) sau margelute tubulare (depinde ce model doresti pentru floare) si indoind sarma mereu pentru a forma petalele una cate una. Se realizeaza 6 petale (asa iese mai bine floarea), iar perla/margeaua pe care am pus-o la inceput va fi mijlocul florii.

Se continua cu realizarea tulpinii si a frunzei: se insira margelute tubulare verzi, tulpina sa fie cam de 5 cm, iar restul sarmei ramane pentru frunza (cam 7 cm). Dupa ce am realizat si frunza (am indoit sarma in forma unei frunze simple, langa tulpina), mai raman 1-2 cm de sarma care va fi infasurata la baza tulpinii sa fixeze si frunza. Floarea completa e gata!

I se leaga snurul martisor si se capseaza pe carton (de snur se capseaza), apoi cartonul se introduce in pungulita pentru martisor.

3.2 Martisoarele-brosa

martisoare 2

Pentru martisoarele-brosa ai nevoie de baze de brose (sunt o multime de modele), pe cele cu platou poti lipi cabochoane, pe cele cu bucle, poti atarna lanturi, margele (sticla, plastic, cristale, semipretioase…) puse in prealabil pe ace-tije.

3.3 Martisoarele-pandantiv

martisoare 3

Pentru martisoarele-pandantiv ai nevoie de baze pentru cabochoane (platoul pe care se lipesc cabochoanele) care pot fi argintii, de culoarea bronzului sau cuprului si de cabochoane de sticla sau acrilice de diferite modele si dimensiuni, precum si de un adeziv special – „E 6000”.

Pe bazele (platourile) care vor deveni pandantive se lipesc cabochoanele cu adezivul special, se lasa macar 10 min. dau chiar de pe o zi pe alta, apoi se prinde snurul de bucla pandantivului (bazei) si se prinde pe carton, se pune in ambalajul-pungulita si gata, e gata de daruit! Nu uita sa pui si un strop de dragoste!

Gasesti in categoria accesorii bijuterii tot ce ai nevoie: accesorii brose, accesorii cabochon, accesorii pandantive, s.a.

Dupa aceasta calatoria in lumea handmadului, regiunea „martisoare” cum vi se pare? Asa e ca merita mai multa apreciere din partea noastra? Sunt convinsa ca de acum inainte vei vedea cu alti ochi creatiile handmade.

* sursa informatii si foto: Accesorii si decoratiuni handmade

3 Comments

  1. Mioara Hus

    Eu, sigur stiu cum se realizeaza un martisor 🙂 si tin sa-ti multumesc inca o data pentru increderea si timpul acordate muncii si creatiilor mele! 🙂
    Am realizat o multime de modele de martisoare de-a lungul timpului si am inceput in urma cu 22-23 de ani, in timpul liceului. 🙂 Pe atunci foloseam drept materiale, flori uscate, presate, scoici, pene, piele, fire de PNA, paiete si margelute, coji de nuci si alune, orice puteam recicla si transforma in ceva frumos. Azi folosesc cu preponderenta margele de toate felurile, accesorii metalice, snururi pt. bratari-martisor, desi mi-e dor sa lucrez si cu alte materiale, insa spatiul si timpul nu-mi mai permit!
    E pacat, insa ca prea putina lume apreciaza cu adevarat martisoarele handmade si in general, creatiile handmade. Primeaza chinezariile si kitsch-ul! De obicei, tot creatorii, artizanii, artistii de tot felul sunt cei care apreciaza aceasta munca si produsele handmade!

  2. Cand eram in scoala generala ne punea profesoara de lucru manual sa realizam diferite martisorae. Stiu ca e un lucru migalos si facut cu dragoste,orice lucru il faci daca nu pui dragoste nu iese frumos 😉 De asta eu apreciez foarte mult persoanele care fac bijuterii sau alte produse handmade <3 :-*

  3. Eu sunt prea lenesa pentru crafting 🙂 prefer sa le cumpar de la maini mai iscusite decat sa pierd timp si la final sa nu imi placa.

Leave a Reply