Diverse

Cum sa iei sigur examenele

Invata!

Fir-ar, te-am dezamagit, nu-i asa? Ai crezut ca am gasit formula magica prin care iei examenele fara sa fi invatat? Nu merge deloc asa.

Dar te pot ajuta cu cateva sfaturi practice. Daca pentru tine e prea tarziu sa le aplici, poate macar pentru copilul tau mai e o sansa. Sansa de a trece examenele fara stres. Nu fara emotii, ca de-astea avem cu totii, doar nu suntem roboti. Dar macar tu sa nu faci nicio petitie idioata. Te implor!

1. Invata fiecare lectie la timpul ei ca si cum ar fi cea mai importanta lectie. Nu judeca tu daca e sau nu importanta. Daca pica sau nu pica la examene. Stii cati comenteaza Blaga ca la carte si habar nu au sa explice rolul unei amarate de cratime?

Desi crezi ca poti ingrasa porcul in ajun te inseli amarnic. Daca nu ai construit 8 sau 12 ani ceva solid, nu te increde in doua saptamani de toceala robotica. E ca si cum te-as tine nemancat o saptamana, crezi ca e ok sa mananci apoi cat pentru o saptamana intreaga? Iti face bine si rezultatele sunt minunate? Mai gandeste-te!

Profita de timpul ala cat poti, cand esti adult nu te mai ajuta nimeni gratis. Totul va avea un pret. Unul pe care de multe ori nu ti-l vei permite. Invata la scoala, da-le naibii de meditatii, doar nu esti handicapat! Ia-o pas cu pas, apoi…

2. Citeste cat mai mult. Incepi cu lectura obligatorie (stiu ca suna urat obligatoriul asta, dar eu cred ca are rol sa atraga atentia elevului ca musai sa citesti titlurile alea), continua si cu alte opere ale acelor autori( ca sa iti faci idee despre ce voia, cum scria, pe ce insista si de ce, chestii de-astea…) si termina cu orice altceva, ceva ce nu are legatura cu bibliogafia scolara.

Nu doare, iti garantez! Ba chiar s-ar putea sa iti placa la un moment dat. Scopul final este o chestie numita cultura generala. Te ajuta in viata. Nu te mai simti jenat intr-o discutie, nu te mai simti mic in fata nimanui. Te simti bine in pielea ta. Si nu vei regreta anii ce au trecut…

3. Lucreaza suplimentar

Deja consideri ca ma intrec cu gluma. Stiu, am avut si eu varsta ta. Dar stii ce e interesant? Ca la varsta ta am incetat sa mai dau vina pe profesorul de matematica din generala care venea beat la 4 ore din 5… Ajunsa in liceu am realizat ca nu mai pot astepta totul de la ceilalti si ca daca am pretentii sa fiu tratata ca un adult trebuie sa incep sa ma comport ca unul. Sa incep sa imi asum responsabilitati si sa pun osul la treaba.

Mi-am luat frumusel o culegere de Gheba(da un search pe Google sa vezi ce e cu numele asta) pentru clasele V-X , un caiet studentesc de matematica gros si cartonat(sa reziste la uzura), un pix si am luat-o cu inceputul. Am recuperat rapid ce pierdusem, apoi am inceput sa lucrez peste. Peste nivelul de baza. Mi-am tocit coatele si creierul. Dar am reusit. Iar la BAC, dupa ce am terminat un profil real, s-a vazut. Nu am mai dat vina pe nimeni, am fost pur si simplu mandra de mine. De munca mea.

8 Comments

 1. stoica claudia

  Cel mai sigur mod de a lua un examen este sa inveti ,normal

 2. Mirela Nenciu

  Fara munca nu realizezi nimic!Nimeni nu te poate ajuta,daca nu te ajuti tu!Si da,un examem il iei sigur doar daca inveti.

 3. Rotaru Gabriela Tatiana

  Sa inveti in fiecare zi,fiecare lectie predata,asa iti vine mult mai usor.Materia numa o repeti ,nu stai sa o buchisesti inainte de examen.

 4. Nicolae claudia

  Mie mi-a placut cartea..sper ca si fetitei mele sa-i placa la fel de mult.

 5. Podocea Corina

  Noi stiam sa invatam singuri! Asta trebuie sa facem si noi, acum, la scoala, sa-i invatam sa invete pe cei mici! Se vor descurca, cumva, si ei singuri cand isi vor da seama ca sunt in impas! Felicitari pentru articol!

 6. ghelbere elena

  Ce culegere buna Gheba, acum la gimnaziu se folosesc altele care nu stiu si nu cred ca sunt mai bune.

 7. Rox

  Sfaturi de care trebuie sa tinem seama pentru a ne indeplini obiectivele! Multumesc!

 8. Andreea Grecu

  Foarte frumos și uitl! Articolul dvs. Mă ambiționează și mai mult pentru a pune osul la treaba anul acesta, fiindcă am examene. ???

Leave a Reply