Diverse

Cum sa scrii pe un whiteboard pentru o prezentare reusita

Businessman Writing on Whiteboard

Tablele albe sau whiteboard-urile sunt niste instrumente foarte utile intr-un birou. Conferintele, intalnirile, cursurile si seminariile sunt doar cateva ocazii unde acestea pot sa fie folosite pentru un impact mai mare asupra celor din sala. Cu toate acestea, multi dintre cei care prezinta prefera sa le tina un simplu discurs celor din sala, sau sa aleaga varianta de videoproiectare. Motivul este, de cele mai multe ori, faptul ca “scriu urat”, sau “nu se intelege ce scriu”.

In randurile de mai jos veti primi cateva sfaturi despre cum sa scrieti citet pe o tabla pentru prezentari. Dupa ce veti exersa putin, veti vrea sa folositi mult mai des tabla alba in cadrul prezentarilor. Iar daca inca nu aveti o tabla alba, sau o tabla magnetica, puteti sa cumparati una de aici, la un pret bun.

Iar acum, sfaturile de care va ziceam:

 • Inainte de prezentare, sterge bine tabla si curat-o de eventualele pete. Acestea nu sunt doar inestetice, dar pot crea mari probleme in citirea textului. O tabla cu care nu vei avea nici o problema in acest sens, este una de sticla, cum e aceasta, care se sterge usor si nu se pateaza.
 • Nu scrie doar cu litere mari – mesajul tau va fi prea agresiv, iar cuvintele scrise prea uniform pentru a ramane in memoria vizuala a interlocutorilor tai. Foloseste litere mari doar pentru cateva expresii pe care vrei sa le evidentiezi.
 • Pentru ca literele sa se vada cat mai clar, foloseste aceasta tehnica: scrie corpul literelor mare, iar liniutele mai mici. De asemenea, nu unii literele intre ele. In felul acesta, scrisul va fi mai citet. (vezi imagine)

1-3-1-writing

 • Structureaza-ti informatia pe care o vei nota pe tabla magnetica, pentru ca sa incapa pe aceasta; poti chiar sa iti faci o mica schita, o oglinda a tablei inainte de prezentare. Insa fii spontan si incadreaza bine si informatia care ar putea sa apara pe parcurs.
 • Pentru scris, foloseste markere speciale pentru whiteboard de culoarea: negru, albastru si verde. Maro este o culoare plictisitoare, in timp ce galbenul si portocaliul au tendinta sa se stearga. Rosul este folosit pentru subliniere si evidentiere.

 

Acum ca stii cum sa notezi pe o tabla alba, exerseaza putin si apoi prezinta informatia intr-un mod mai eficient. Foloseste sfaturile de mai sus si observa impactul asupra celor care te asculta.

7 Comments

 1. Luca Mihaela

  Imi place sa scriu pe astfel de instrumente, norocul meu ca sriu frumos si sunt si foarte ordonata. Ma simt ca la …tabla, desi in scoala nu-mi placea la tabla.

  • Comment by post author

   Ana Naghi

   Tot ce nu ne placea in scoala ne place mai tarziu, paradoxal. Mie nu imi placea matematica, spre exemplu, dar acum o ador. Ma relaxez rezolvand probleme 🙂

   • Luca Mihaela

    Nici eu nu am iubit matematica, dar nici acum nu o iubesc, in schimb rezolv mult mai usor ca in scoala exercitiile. In schimb, romana mi-a placut si imi place in continuare, imi ajut fata de placere la lectiile d ela lb. Romana.

    • Comment by post author

     Ana Naghi

     Mie mi-au placut mai toate materiile, exceptand fizica(deh, de vina a fost profesoara!). Desi acum rezolv si probleme de fizica, ajut o pustoaica de clasa a VI-a 🙂

     • Luca Mihaela

      Pai, la mate si la mine profa a fost de vina, asa frumos explica de te zapacea, sarea de la sfarsit la inceput si invers, ca nu reuseau multi sa tina pasul cu ea.

 2. Paola Paola

  Whiteboard-ul imi aduce amintede facultate cand am scris toata grupa cu un marker permanent pe el….Oups..!!! oricum nu am reusit sa scriu niciodata drept nici pe tabla in scoala si nici pe whiteboard sau flipchart 😀

Leave a Reply