In acest articol vin cu cateva sugestii privind etapele diversificarii. Nu ma lungesc cu vorba, asadar sa incepem:
1.La 5 luni
Sugarul va primi in continuare 3 mese de lapte pe zi,indiferent daca este de mama sau formula.
Nou: fainoasele pentru fiertura de lapte pot fi variate:pesmet,gris,faina de biscuiti.Concentratia preparatului fainos va fi de 5-6%.Se poate inlocui asa o masa.
Nou:supa de carne de pasare sau de vita(degresata)
Nou:carne fiarta,data prin masina sau fin tocata,amestecata in supa sau in piureul de zarzavat.Se incepe cu 1-2 lingurite,se creste treptat pana la 4-5 lingurite.Se poate da de 2-3 ori pe saptamana.
Daca puiul vostru a urmat toate etapele anterioare,ati putea incerca si cu maxim un sfert de galbenus deou,amestecat cu piure sau supa.Mare atentie daca il tolereaza!Daca nu aveti incredere,mai bine amanati momentul!
2.La 6 luni
Se pastreaza cele 3 mese de lapte pe zi.
Nou:o masa de lapte poate fi inlocuita cu iaurt preparat in casa.Supele de carne si de zarzavat pot fi imbogatite cu fainoase si sosuri dietetice(de exemplu:sos alb dietetic)
Reteta de iaurt de casa:
200 ml lapte,1 lingurita de iaurt natur(sau iaurt pregatit cu o zi inainte).
Se fierbe laptele,se raceste pana la 37 grade ,i se dauga iaurtul din ziua anterioara.Vasul se pune ori langa o sursa de caldura,ori intr-un alt vas cu apa calduta si se lasa la prins 4-5 ore,apoi inca 3-4 ore la temperatura camerei.Se pastreaza la frigider,dar nu mai mult de 24 ore!
Reteta de sos alb dietetic:
100 ml lapte,5 g faina,5 g unt,sare
Se pune laptelelafiert,faina se desface cu putin lapte rece si se toarna peste laptele care fierbe.Se continua fierberea 10-15 minute,amestecand continuu.Lasfarsit se adauga untul si sare si se mai da un clocot.Se poate prepara cu supade legume in loc de lapte.
Poate fi introdus cu incredere piureul de spanac.
Reteta de piure de spanac:
250-300 g spanac,50 g sos alb,sare
Spanacul curatat se pune la fiert in apa fierbinte cu putina sare,se lasa 5-7 minute,apoi se scurge,se paseaza si se amesteca cu sos aleb,reteta e mai sus.Are efect usor laxativ.Se serveste doar proaspat,nu se reincalzeste!
Se creste cantitatea de carne la 30-40g la omasa,de 3-4 ori pe saptamana,se continua(sau se introduce,dupa caz,galbenusul de ou)
Nou:ficatul de pasare si vita,fiert si pasat,amestecat in supa sau piure
3.La 7-8 luni
Sugarul poate primi 4-5 mese pe zi:se mentin 2 mese de lapte(imbogatite cu cereale potrivite varstei).
1Xsupa de zarzavat cu carne,1Xpiure de legume cu putin unt,galbenus de ou,ficat,creier si peste sub forma de pasta.Fructele se pot pregati si sub forma de compoturi,chisel,spuma de fructe cu gris.
4.La 9-12 luni
Se mentin 2 mese de lapte(dimineata si seara).Diversificarea se face in continuare,prin marirea sortimentelor de zarzavaturi si fructe,se adauga conopida,fasole verde,mazare.Modul de pregatire a alimentelor devine mai variat.Carnea se da in continuare fiarta si tocata,sub forma de pasta sau perisoare.Se includ sosurile de zarzavaturi si fructe,sosul alb(ciulama),painea alba in supa,budinci,papanasi,dulciuri pregatite in casa(biscuiti,piscoturi).
Este varsta la care trebuie incurajata si initiativa de a manca singur,in sensul de a i se da o bucata de paine,un biscuite,etc in mana,dar si sa il ajutam sa tina lingurita in mana.
Reteta de ciulama de pasare:
Pentru 4 portii: 1/2 kg carne de pasare,un morcov,un patrunjel,o ceapa mica,30 g unt,o lingura de smantana,2 linguri de faina,50 ml lapte,sare,patrunjel verde tocat.
Carnea de pasare taiata bucati se fierbe si se spumeaza de cateva ori.Se pune si zarzavatul intreg,iar cand s-au fiert,de da la o parte si se fierbe supa in continuare.Se prepara un sos alb,care se subtiaza cu supa.Se adauga untul si smantana,apoi sarea.Se adauga carnea fiarta si patrunjelul verde tocat.Se poate servi cu mamaliguta.
Aceeasi precizare ca si la partea I a articolului:sfaturile mele au rolul sa va dea idei,sa va ajute,dar pana la urma voi,ca mame stiti cel mai bine de ce are nevoie copilasul vostru!
Sper ca va sunt de folos ideile prezentate aici!
ramonadaniela_22
Multumesc, chiar imi este de mare ajutor acest articol!Piticul meu are 6 luni si tot timpul caut retete pentru el sa-i diversific „meniul” :))) nu i-am dat pana acum piure de spanac, dar o sa ii fac, sa vedem daca ii place:)) Pupici!
Ana Naghi
iti dau un sfat:daca nu il agreaza din prima,lasa-l cateva zile,apoi incerci din nou,dar cand il pregatesti pune cateva bobite de zahar,s-ar putea sa ii placa asa.si nu te gandi ca ii face rau 1 g de zahar la nu stiu cat timp!
ramonadaniela_22
Asa am facut cu toate alimentele noi pe care i le-am introdus – ce nu i-a placut din prima, am mai asteptat si am incercat sa-i dau iarasi…zahar nu am folosit deloc pana acum, insa atunci cand nu prea ii place ceva,ii pun putin suculet de portocala sau de mandarina si ii schimba imediat gustul,mai ales ca lui ii place foarte mult:P
Catalina Sora
super retetele de iaurt de casa.o sa incerc si eu.multumim
Ana Naghi
eu o stiu de la mama,facea si pentru noi asa:un borcanel de iaurt simplu la 2 l de lapte fiert si racit.O bunatate de iaurt iese,crede-ma!Apoi bagi la blender cu ce fructe vrei si uite asa ai iaurt pentru copilas facut in casa.Pastrezi din asta si apoi repeti operatiunea…
ramonadaniela_22
Ana, ai cumva idee cum se face branzica dulce pentru bebelusi?cea cu calciu lactic? ai facut vreodata? daca da, ce fel de lapte ai folosit? :*
Ana Naghi
eu i-am facut branzica dupa 2 retete:cu calciu lactic sau cu lamaie(eu zic ca e mai la indemana a doua)
Pregatesti asa:
-la cel cu calciu lactic:fierbi laptele si cat e fierbinte pui 7-8 tablete de calciu la 1 l lapte,lasi sa se raceasca si strecori prin tifon
-la cea cu lamaie:la fel,fierbi laptele si adaugi 6-8 lingurite zeama de lamaie la 500 ml lapte.Racesti si strecori
Sper sa te ajute!Pup
ramonadaniela_22
Multumesc mult!O sa incerc si eu reteta cu zeama de lamaie!Folosesti un anumit tip de laptic? :*
Ana Naghi
Nu,lapte de vaca de la vecina mea,o persoana de incredere si curata…
ramonadaniela_22
Ok, iti multumesc inca o data! Pupici :*
Dvornic Elke
multumim inca o data pentru articolele care ni le postezi,ne sunt de foarte mare ajutor
Dvornic Elke
Diversificare mi sa parut unul dintre cele mai interesante articole,deoarece la inceperea diversificarii tinerele mamici pot face greseli foarte mari care pot avea urmari grave in viitorul copilului,si e si pacat ca cei mici sa plateasca pentru o neinformare a mamei.Multumim frumos
Ana Naghi
Cu mare drag!Ma bucur sa fiu de ajutor!
victoriarosia
de ce nu imi apare si partea intai,dau pe ea click si imi apare ca acest articol nu exista?
Pincotan Valentina
mulumim de ajutor, esti super
Ana Naghi
Cu drag! Pai asta e scopul blogului, sa ajut si alte mamici 🙂
Tudorache Violeta
Suuuper articol!!! Ma ajuta enorm, tinand cont ca am o bebelusa de 7 luni si jumatate si zilnic ma tot gandesc si caut diverse retete sa-i satisfac gusturile fetitei. Reteta de branzica prima varianta am incercat-o, insa pe cea de-a doua nu, dar cu siguranta o sa i-o fac.
Ana Naghi
Sa iti traiasca bebelusa! 🙂
Ma bucur sa stiu ca articolul iti este util, am trecut si noi prin diversificare si impartasim experienta cu prietenii 🙂
Tudorache Violeta
Multumesc frumos, asemenea si tie!!! Este extrem de util articolul pt noi mamicile care ne confruntam cu diversificarea 🙂
Ana Naghi
Multumesc! 🙂
Lucica Lazar
Multumim,Ana! :-*
Denys e marisor dar foarte gingas la mancare 🙁 ii place tot ce este acru 🙂 o sa-i prepar din retetele tale sa-i mai schimb mancarea 🙂 cam greu cu spanacul numa nu-l vrea 🙁 carnea la fel nu-i place decat gratar sau facuta in punga cu cartofiori prin ea 😀
pupici :-*
Ana Naghi
Cunosc cazuri de mofturosi 🙂 Ema e pretentioasa la mancare doar cand nu se simte bine
cristina dovan
ana sunt foarte bune sfaturile si o sa incerc retetele tale,sper sa nu fie prea pretentios,deja i-am dat morcov si cartof ,le-am fiert si pasat,s-a strambat putin apoi a mancat putin,am fost multumita,incetul cu incetul ne obisnuim,multumesc
Paola paola
Si noi am inceput din aceasta luna diversificarea, ne-am cam strambat prima data dar apoi incet incet am inceput sa papam cate un borcanel de mancare la 3 zile (de cate 2 ori pe zi).
Am papat cu incredere mere, pere, (coapte/fierte/proaspete), piersicuta si de ieri am inceput si cereale fara gluten cu lapte de la mami 🙂 Legumele nu ne prea plac (cartofior,morcov, pastarnac, patrunjel de cum le fierbeam pt noi la ciorba ii lasam si ei cateva bucatele deoparte) dar in schimb carnita de puiut de la strabunica si carnea de vitel ne face mare placere sa o papam 🙂
Eu nu mi-am limitat copilul la cate mese sa manance pe zi, mai ales mesele de lapte, de cate ori a fost nevoie am fost la datorie cu „bidonul” :D, mai ales pe zilele astea toride i-l dau si de sete pt ca apa nu vrea sa bea si nici ceai (o problema pe care am sa vad eu cum am sa o scot la capat ). De la 6 luni vreau sa incept sa ii dau si branzica facuta in casa cu lapte de la tara si calciu lactic, sper sa ii placa, desi mie nu imi place nici la varsta asta branza de vaci 🙂 Multumesc pt sfaturi, eu gasisem o reteta miste de „finger food” pt cei mici dintr-o banana si faina de mei, se amesteca si se baga la cuptor cateva minute, chiar vreau sa incerc numai ca nu gasesc faine de mei in orasul asta al meu „mare” 😀
ghelbere elena
Un articol foarte bun pentru proaspetele mamici. E bine de respectat.