Alimentatie

Escapada culinara in Bulgaria

In Romania, agentiile turistice organizeaza sejururi in diverse regiuni, sub forma unor circuite sau doar cu destinatie spre o singura unitate de cazare, dar scopul principal de interes al turistilor este, de multe ori, desfatarea culinara.

 

Nici un turist impatimit nu ar putea spune ca a descoperit tot in materie de bucatarie romaneasca, insa ar recunoaste, cu siguranta, ca este mereu tentat sa guste si sa descopere mancaruri noi, in tari straine.

 

 

Bucate romanesti in interpretare bulgareasca… sau invers…

 

Daca alegeti o vacanta in Bulgaria, cu autocarul, nu va limitati la meniul care vi se ofera la all inclusive! Iar daca vreti sa calatoriti cu masina proprie, cautati localuri cu mancare traditionala! Merita sa explorati bunatatile culinare ale vecinilor, printre care se pot regasi si mancaruri pe care noi le consideram traditional romanesti: sarmale si ciorba de burta (Shkembe Chorba), de exemplu. Istoria si traditiile se impletesc in regiunea balcanica inclusiv in cultura culinara, asadar, daca nu vreti sa comandati ceva total necunoscut, puteti incerca astfel de feluri, care vi se pot parea familiare.

 

Delicii cu carne

 

Cei care accepta sa manance carne vor avea din ce sa se ospateze intr-un restaurant bun bulgaresc. Kebabce arata ca mititeii romanesti, insa nu veti regasi in totalitate gustul micilor; chiftelele (kjuftety) sau cartofii in stil bulgar, cu carne si verdeata sunt de asemenea preparate foarte gustoase; fripturile sunt asezonate de catre bulgari cu mult cimbru si servite cu legume gatite in diverse feluri.

 

Ospat cu iz mediteranean la vecini

 

Pestele si fructele de mare dezvaluie o asemanare a bucatariei bulgare cu traditiile culinare mediteraneene, mai ales cea turca si greceasca. Daca va petreceti vacanta in zona de nord a litoralului bulgaresc sau chiar in sudul litoralului romanesc, la 50 de kilometri de Vama Veche merita sa vizitati Ferma de Scoici de la Dalboka (in apropiere de Kavarna), unde puteti avea un adevarat rasfat cu peste si fructe de mare.

 

Raiul culinar al celor care nu mananca preparate cu carne

 

Cei care evita carnea pot alege specialitati bulgaresti consacrate si cu care nu puteti da gres: salata bulgareasca (cea traditionala Shopska) sau iaurtul, lactatatele fiind la loc de seama in Bulgaria. Bulgarii se mandresc ca iaurtul a fost descoperit pe teritoriul tarii lor, bacteria care determina fermentarea numindu-se Lactobacillus bulgaricus.

 

Produsele de patiserie si dulciurile merita gustate in Bulgaria! Nuga, baclavalele si diferitele foietaje bulgaresti (banita, de exemplu) sunt foarte gustoase, de obicei, dar au si placinte facute in mod traditional care trebuie incercate.

 

9 Comments

  1. ghelbere elena

    Cand sunt in concediu prefer sa mananc mancare specifica locului indiferent ca sunt in tara sau in strainatate.

    • Ana Naghi

      Asa este si normal, ca doar ideea unei vacante in afara este sa descoperi cultura ei. Iar gastronomia face parte din comoara unei tari.

  2. Ciofu Monika

    Balcanicii sunt atât de frați intre ei,dovadă fiind si felurile de mâncare comune!Frumoasa prezentare!

    • Ana Naghi

      Adevarul asta e, sa stii. Si imi place toata bucataria zonei.

  3. Valeria Chertes

    Mancare mai buna decat a noastra rar gasesti.

    • Ana Naghi

      Imi place, nu am ce zice, dar sunt o maaaare pofticioasa, asa ca ma mai uit si prin oalele vecinilor :)))

  4. Sandy Bell

    Foarte frumos le ai prezentat specificul gastronomiei.Asteptam recomandari si pt locuri pitoresti romanesti

  5. Rosu Gabriela

    Foarte frumos

Leave a Reply

Theme by Anders Norén