Carti, Copii

Indemn

Unul dintre elevi mi-a adus o carticica veche cu rugaciuni si povestioare despre sfinti tare interesanta, din care am citit impreuna cu ceilalti copii. Ca de obicei, au fost foarte receptivi si curiosi sa afle ce contine cartulia.

nota bene

Am citit mai multe rugaciuni pentru copii, dar cea care mi-a atras atentia si care le-a placut si lor, a fost o rugaciune numita Indemn. Pe cat de simple sunt cuvintele folosite, pe atat de plin de invataminte este textul.Iata-l mai jos:

Hai cu totii, copilasi,

Fete si voi, baietasi

Hai la scoala sa-nvatam

Si frumos sa ne purtam.

 

Cine-i bun si-nvata, are

Bucurie cand e mare.

Cui i-e lene azi sa-nvete

Va fi trist la batranete.

 

Baietelul care a adus carticica la scoala sa citim m-a intrebat daca este posibil ca o carte sa iti schimbe viata. Am ramas surprinsa, pentru ca, desi stiam ca este o fiinta sensibila si profunda, nu se exteriorizeaza mult(o schimbare majora este totusi, de cand sunt eu invatatoarea lor, dar asta cu alta ocazie va voi povesti). A urmat o discutie frumoasa, in care le-am explicat tuturor ca DA, o carte citita cu sufletul si mintea deschise, pregatite sa primeasca, iti poate schimba viata…

Ce spui de indemn, il vei da copilului tau? Care e cartea care ti-a schimbat viata sau macar modul de a vedea o parte a vietii, un aspect?

12 Comments

 1. Rauta Monica

  Ce frumos, este simpla dar are un mesaj foarte clar.

 2. Gabriela

  Uneori, copiii spun lucruri care ne mira pe noi, adultii- fara sa ne gandim ca ei de fapt ne copiaza gesturile, faptele, cuvintele… Asa cum si baietelul s-a schimbat , dintr-un timid in elevul care a gasit azi drumul catre inima ta! – vz. reclama cu profesoara care insista sa predea lectia doar cu ajutorul cretei. Felicitari pentru postare!

 3. Gavriloi Adina-Mirabela

  Frumos…Am sa citesc versurile si baiatului meu, care anul trecut citea singur carti de la biblioteca si acum in clasa a 3-a nu mai vrea sa citeasca si incerc sa il atrag in aceasta lume.Eu am citit mult si o mai fac si stiu ce inseamna sa fii prins in mrejele unei carti.O carte care m-a impresionat…ar fi multe, dar acum iti scriu doar un titlu: Jane Eyre de Charlotte Bronte

  • Comment by post author

   Ana Naghi

   Si sora mea a trecut cam pe la aceeasi varsta printr-o etapa asemanatoare… Apoi am discutat si ma laud cu ea, a absolvit Facultatea de Litere(romana-franceza). Important este sa stimulam copiii, invatatura si lectura sa nu fie obligatii…

 4. Maria Elena

  M-a suprins mesajul acestor cuvinte simple! Sunt simple dar atat de profunde….
  Carti care sa-mi fi schimbat modul de perceptie a vietii sunt multe…. Si asa cum ai rapuns si tu copiilor la scoala, este foarte important sa citesti cu sufletul o carte nu doar cu ochii!

 5. Catalina Sora

  Ce dragut.O sa il invat si eu pe nepotelul meu aceste versuri frumoase, simple si adevarate

 6. Bianca Roxana Anitei

  Sunt niste versuri simple, potrivite intelegerii copilasilor si atat de adevarate. Cu siguranta o sa ii faca placere piciului meu sa le invete.

Leave a Reply