Copii

Invata-l pe cel mic despre figuri si corpuri geometrice

Desi pare greu sa inveti un copil matematica, e important sa nu le transmitem propriile noastre prejudecati. Matematica nu e deloc grea, iar copiii generatiei de azi sunt mult mai inteligenti decat ne dam seama. Nu stiu daca ati observat, dar cei mici prefera partea rationala celei umaniste. Pe romaneste, le place mai mult matematica decat romana.

Geometria e parte a matematicii la care nu multi excelam. Cum inveti un copil figurile si corpurile geometrice? Simplu: prin joc. Matematica poate fi extrem de distractiva, nu trebuie decat putina imaginatie din partea adultului.

Iata cateva idei pe care le-am aplicat cu elevii mei de clasa pregatitoare, dar si cu copilul de acasa. Recunosc ca ea e muza mea, dar si cea care ma ajuta sa vad cat de aplicabile sunt toate ideile care imi trec prin cap. ­čÖé

1. Introduceti notiunile intr-o maniera atragatoare

Dintre zecile, sutele de idei disponibile, varianta propusa de Laura Piros de la clasamea.meu mi se pare cea mai potrivita. Figurile sunt colorate si au si „numele” scrise cu litere mari de tipar, ca sa fie deslusite mai usor de copii.


sursa: clasamea.eu

2. Faceti conexiunea cu lucrurile familiare copilului

Puteti sa ii spuneti cate in luna si in stele copilului despre dreptunghi, daca nu ii aratati ca banca sau masa pe care coloreaza este un dreptunghi. Lasati-l sa pipaie, sa observe, sa traga propriile concluzii despre ce observa. Va fi o metoda mai eficienta decat orice teorie. Plus ca, la varsta mica (si nu numai, as zice), copilul are nevoie sa isi foloseasca mainile. Senzorialul merge mana in mana cu vizualul.

3. Ajutati-l sa construiasca o figura sau un corp geometric

Ne intoarcem la nevoia de a manipula obiecte familiare. Cu siguranta copilul va stoca informatiile despre figuri si corpuri mult mai usor daca le construieste el. Nu trebuie sa cumperi jocuri scumpe, te poti descurca cu ceea ce ai prin casa, te asigur.

Materiale necesare: scobitori/ creioane colorate/ betisoare + plastilina

4. Consolideaza prin desen

Dupa ce ai introdus informatiile, asigura-te ca cel mic le-a retinut. O varianta pe placul copiilor o reprezinta desenele din figuri geometrice. Cel mai des utilizate sunt fisele care il pun pe copil sa coloreze figurile conform indicatiilor si sa numere cate figuri din fiecare tip au fost utilizate.

Iata o varianta pe care am personalizat-o. Fisa este creata de doamna Vali Slavu, un dascal exceptional si o autoare pe masura care impartaseste cu noi ideile minunate. Am adaugat indicatiile pentru a fi colorate si in coltul din dreapta le cer copiilor sa numere figurile. Desigur, se poate merge mai departe: memorizarea poeziei, jocuri cu cuvinte, „detectivi de litere” etc.

Sper sa va placa ideile. Daca va mai intereseaza si alte teme legate de educatie, va stau cu drag la dispozitie! ­čÖé

1 Comment

  1. Valeria Chertes

    Foarte interesant.

Leave a Reply