Diverse

Lumini Led pentru orice ocazie

Iluminatul casei este o preocupare importanta pentru oricine doreste sa aiba buna dispozitie in propria casa. De exemplu, lumina ne poate influenta foarte mult si de aceea specialistii sugereaza folosirea mai multor becuri led mai ales in zonele de studiu. Unul dintre principalele avantaje oferite de becurile cu LED il reprezinta durata de viata. Un astfel de bec functioneaza intre 30.000 si 50.000 de ore, in timp ce un bec obisnuit (incandescent) functioneaza doar 1.000 de ore. Becurile LED sunt si foarte prietenoase cu mediul. Din punct de vedere energetic, acestea sunt mai eficiente energetic decat orice alta sursa de lumina (lampi incandescente, lampi fluorescente).

Potrivit specialistilor, un bec cu LED consuma de doua ori mai putin curent electric decat unul fluorescent si de zece ori mai putin decat unul incandescent. Spre deosebire de alte tipuri de becuri, cele LED nu contin substante toxice precum mercur sau plumb. Un alt avantaj al becurilor LED este reprezentat si de dimensiunea redusa, care permite o scadere a volumului instalatiilor de iluminat. Acestea sunt si rezistente la socuri si nu se sparg, pentru ca nu au filament, precum becurile incandescente. Si lumina becurilor LED este superioara fata de cea a altor surse. Acestea emit o lumina alba, naturala, care este mult mai apropiata de cea naturala. Mai mult, becurile LED nu emit radiatii infrarosii si ultraviolete, nu produc caldura si nu atrag insecte.

Inainte de inventarea lampilor cu LED-uri, erau utilizate trei tipuri de lampi pentru cea mai mare parte a iluminatului general (alb). Becurile cu incandescenta produc lumina cu un filament stralucitor incalzit de curent electric. Acestea sunt foarte ineficiente, avand o eficienta luminoasa de 10-17 lumeni / W si au, de asemenea, o durata scurta de viata de 1000 de ore. Ele sunt eliminate treptat din aplicatiile generale de iluminat. Aceste lampi (becuri) produc o lumina similara cu lumina soarelui, cu un indice rodicat de redare a culorilor (CRI).

Lampile fluorescente produc lumina ultravioleta printr-o descarcare stralucitoare intre doi electrozi intr-un tub de presiune scazuta de vapori de mercur, care este transformata in lumina vizibila printr-un strat fluorescent pe interiorul tubului. Acestea sunt mai eficiente decat lampile incandescente, avand o eficienta luminoasa de aproximativ 60 lumeni / W si au o durata de viata mai mare de 6.000-15.000 de ore si sunt utilizate pe scara larga pentru iluminatul rezidential si de birou. Cu toate acestea, continutul mare de mercur face ca acestea sa reprezinte un pericol pentru mediu si trebuie eliminate ca deseuri periculoase.

Lampi cu halogenuri metalice, care produc lumina printr-un arc intre doi electrozi intr-o atmosfera de argon, mercur si alte metale. Acestea au fost cele mai eficiente lumini electrice albe inainte de LED-uri, avand o eficienta luminoasa de 75-100 lumeni / W si au o durata de viata relativ lunga de 6.000-15.000 de ore, dar pentru ca au nevoie de o perioada de incalzire de 5-7 minute inainte de a porni, nu sunt utilizate pentru iluminatul rezidential, ci pentru iluminatul industrial comercial si industrial, precum si pentru luminile de securitate si lumina de zi de exterior. De asemenea, si banda led se dovedeste a fi la fel de utila pentru un decor cat mai modern in locuinta!

Leave a Reply