Copii

Ne jucam si invatam

Atat mama, cat si invatatoarea din mine sunt intru totul de acord cu conceptul de educatie prin joaca. Este , de fapt, cea mai eficienta si placuta metoda prin care cei mici invata: ei nu realizeaza ca este vorba de o joaca serioasa , care nu le ofera doar clipe frumoase, ci sunt si ocazii de a invata si consolida lucruri noi. Joaca este materia preferata a oricarui copil!

Constat cu tristete ca inca mai sunt parinti, unii chiar mai tineri decat mine, care isi forteaza copiii sa invete. Auzim tot mai des replici de genul:

Pune mana si invata, vrei sa ajungi cioban la oi?

Trebuie sa inveti, macar tu sa stai la birou, destul ne-am tocit noi coatele in fabrici!

Ce, vrei sa ma faci de ras?! Georgica e mai sarac ca noi, nu are nici ghiozdan ca lumea in spate si ia numai FB-uri?! Si tu, ca ai totul, iei B? Sa iti fie rusine!

In principiu intentiile parintilor sunt bune, dar nu si le exprima cum ar trebui si nu reusesc altceva decat sa il faca pe cel mic sa urasca din toti rarunchii invatatura, vazand-o ca pe o obligatie.

Educatia este cu mult mai mult decat numarul de FB-uri de la scoala, tare mi-ar placea sa inteleaga si parintii acest lucru. Iar educatia incepe din primele zile de viata ale copilului si nu inceteaza niciodata. Omul invata inainte, in timpul si dupa terminarea scolii.

Joaca este cea mai veche forma prin care omul a descoperit, a inteles si si-a insusit cunostinte noi. Profitand de acest lucru, ar trebui sa ne educam copiii printr-o permanenta joaca, insa una cu reguli clare, stabilite de la bun inceput. Copilul nu intelege scopul educatiei si de ce noi, parintii, suntem atat de dornici ca ei sa aiba realizari, insa prin joaca reusesc lucrurile pe care noi ni le dorim, intr-un mod distractiv pentru ei.

As vrea sa discutam putin despre jocurile pe calculator si rolul lor in viata micutilor nostri. Vreau sa va cer un singur lucru: lasati prejudecatile la usa, stergeti-va bine picioarele si poftiti la o discutie deschisa, sincera si matura despre subiect. Sa purcedem!

Ca in orice pe lumea asta, cumpatarea este cuvantul-cheie. Inainte de orice, parintii trebuie sa stabileasca foarte clar cat timp are copilul voie la calculator. Si nu e greu deloc: pana la 3 ani e de preferat evitarea calculatorului, intre 3 si 5 ani copilul sta cam 15 minute la calculator(timpul poate fi folosit pentru 2-3 cantecele, un joc sau un episod de desene animate, la alegere, nu cate una din fiecare!), iar dupa 5 ani timpul va creste treptat. Dupa parerea mea, o ora pe zi in fata calculatorului este maximul pe care l-as alege pentru copilul meu, desi unii specialisti in psihologia copilului ar accepta chiar pana la 2 ore.

Apoi trebuie sa ne gandim serios la ce tip de jocuri alegem pentru copil. Altfel spus, trebuie sa ma gandesc daca cel mic invata ceva frumos si util din jocul respectiv si nu e doar o modalitate de a-i umple timpul pentru ca eu sa imi vad de treburile casnice. Ba chiar as putea sa ii fac rau, daca aleg un joc fara sa il studiez inainte, sa ma asigur de continut.

jocuri cu barbie

Cum eu sunt mama de fetita, am studiat cu grija oferta online si m-am oprit la cateva frumoase si educative jocuri cu Barbie. Sa va spun si de ce. In primul rand, pot alege jocuri in care sunt prezente lucrurile care ii plac fetitei mele, iar ea invata lucruri frumoase: sa gateasca, sa imbrace o fetita, sa coafeze, sa faca un puzzle, sa decoreze o casuta si cate si mai cate. Pe langa activitatile in sine, aceste jocuri o ajuta sa fie atenta la reguli si sa le inteleaga, sa respecte regulile de joc si sa obtina cel mai bun timp, sa accepte ca pentru a castiga trebuie sa faci tot ce iti sta in putinta, iar un esec nu este decat o ocazie de a o lua de la capat cu dorinta de a fi mai bun. Sa nu mai vorbim de dexteritatea in utilizarea calculatorului. In era digitala, nu poti nega ca cel mic trebuie familiarizat cu calculatorul.

Atata vreme cat parintii controleaza ce joaca si cat timp joaca cel mic, nu vor fi probleme. Daca la gradinita si la scoala avem pretentia ca doamnele sa ofere ce e mai bun copiilor nostri, acasa e datoria noastra. Nu pune calculatorul in dormitorul copilului, nu il lasa acolo, rupt de lume pentru intreaga zi. Alege jocuri educative, limiteaza clar de la bun inceput timpul alocat si iti garantez ca beneficiile nu vor intarzia sa apara!

3 Comments

  1. Rotaru Gabriela Tatiana

    Ai mare dreptate,copii au nevoie si de relaxare,de joaca ; realizata constructiv ii va ajuta mai tarziu,am observat acest lucru de la copilul meu,multumim de articol.

  2. Mioara Hus

    Perfect de acord cu tine si ca dascal si ca mama! Fetita mea nu se joaca la calculator, urmareste desene animate, muzica ( e preferata ei), filmari personale, cd-uri cu povesti sau scrie cuvinte cu litere mari de tipar. Insa, am achizitionat o tableta, de care avea nevoie si in terapie si pe ea are o multime de jocuri educative si povesti interactive. Pe tableta reuseste cu mai mare usurinta sa faca un puzzle decat in realitate, avand o motricitate fina deficitara. Ii plac si jocurile matematice, dar si cele in care trebuie sa imbrace, sa coafeze o mireasa, sa decoreze torturi sau sa realizeze manichiuri. 🙂 Una peste alta, noua ne sunt foarte utile aceste jocuri, mai ales ca in acest fel nici nu realizeaza ca, de fapt ele fac parte din terapia specifica de care fetita mea are nevoie. E util , e placut, e distractiv, le imbinam si obtinem realizarea obiectivelor stabilite in terapie! 🙂

  3. Paola Paola

    Ai dreptate cu limitarea timpului de acces la pc si nu interzicerea accesului complet. Internetul si pc-ul pot fi o sursa de informare si nu doar de pierdere a timpului sau ocuparea lui cat timp ne facem treburile casnice. Oricum fiica-mea e de pe acum atrasa de telecomenzi, telefoane si tablete. I-am luat-o din mana o data ca a gasit-o fara sa stiu eu si a plans jumatate de ora cu hohote, asa am dedus ca e alintata si nu mai vede tableta de acum incolo, doar jucarii zornaitoare si de plus specifice varstei ei.

Leave a Reply