Diverse, Sanatate

Orașul cocktail: ce respirăm – sulf, benzen și plumb printre particulele nocive aflate în aerul din București

Fiecare gură de aer “proaspăt” pe care o inhalăm pe străzile Bucureștiului reprezintă un pas către moarte, conform specialiștilor care menționează că poluarea poate crește cu 20 – 30% probabilitatea apariției și înrăutățirea simptomelor, scade durata de viață, iar bătrânii și copiii sunt cei mai afectați, conform Radio Europa Liberă România.

Dar de ce anume aerul respirat afectează atât de grav sănătatea cetățenilor? Studiul „Calitatea aerului în București – efecte asupra sănătații”, realizat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, menționează că aerul bucureștean este plin de sulfați, nitrați, amoniac, clorură de sodiu, carbon și praf mineral, în cantități importante, cu mult peste limita maximă admisă de reglementările europene.

Practic, acest cocktail pe care îl respirăm reprezintă pulberi în suspensie, ce sunt compuse în mare parte din particule de funingine, obținută din arderea motoarelor autovehiculelor, dar și din activitatea industrială. În mod științific, aceste pulberi în suspensie sunt denumite PM 2,5 și PM 10. Ele sunt responsabile de înrăutățirea simptomelor de astm, de provocarea tusei, durerilor în piept sau dificultăților respiratorii.

Șeful Gărzii de Mediu, Silvian Ionescu consideră ca principală cauză a poluării traficul intens din Capitală, conform Green Report. Astfel, infrastructura orașului poate susține circulația a 100.000 de mașini, în timp ce rapoartele arată că numărul mașinilor înmatriculate în București este de două milioane de autovehicule. De asemenea, praful rezultat din amenajarea spațiilor verzi se ridică adesea în atmosferă și ajunge pe carosabil odată cu ploaia.

Tot conform studiului menționat anterior, de la Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, atrage atenția că Bucureștiul se află pe primul loc în topul celor mai poluate orașe europene, iar Organizația franceză Aphekom menționează Capitala ca fiind la același nivel de poluare cu Budapesta sau Barcelona. De aceea, majoritatea firmelor – indiferent de profil – au obligativitatea de a verifica dacă domeniul în care activează are sau nu nevoie de autorizație de mediu.

Cum poți verifica în timp real dacă aerul este respirabil în București? Capitala dispune de 10 senzori ce monitorizează calitatea aerului, care furnizează date ce sunt transpuse într-un Indicator de Calitatea Aerului (ICA). ICA poate exprima valori cuprinse între 0 și >100, folosind o scară de culori, care arată atât nivelul scăzut de poluare, cât și situațiile care ar trebui să constituie alerte pentru autorități și populație.

Datele se regăsesc într-o platformă online – aerlive.ro. Aceasta poate fi consultată în variantă beta până la 1 martie 2020, aflându-se pentru moment în teste. Până la stabilizarea sistemului, ICA va înregistra măsurători pentru pulberile în suspensie PM 2,5 și PM 10, urmând să fie incorporate și datele pentru gazele precum monoxid de carbon CO, dioxid de azot NO2 și dioxid de sulf SO2, conform Digi24.
Datele nu sunt însă favorabile. Platforma online anunțând date care situează nivelul de poluare la cote maxime. Zonele din București în care aerul este irespirabil sunt Piața Sudului, Timpuri Noi, 13 septembrie, Iuliu Maniu și Libertății, dar nici regiunile adiacente nu sunt mai prejos.

Răspunsul autorităților în fața acestor cifre este dat de Ministerul Mediului, care anunță că măsurătorile nu sunt oficiale și pot arăta nivelul poluării pe moment, dar nu și media zilei, după cum este prevăzut de lege.

În ciuda avertismentelor din partea organismelor privind Protecția Mediului din cadrul Uniunii Europene, România încă nu are un plan pentru diminuarea poluării din marile orașe, iar cei care au de suferit sunt cetățenii. Firmele pot apela cu încredere la serviciile unei firme de consultanță de mediu pentru a trece mai ușor de hățișul birocratic și pentru a-și asigura alinierea la prevederile legale.

Leave a Reply