Diverse

Piata rent a car din Romania

banner-logan-index

 

Ca orice alt domeniu de afaceri si serviciile rent a car au cunoscut perioade fluctuante. In Romania putem vorbi despre o piata rent a car ce s-a dezvoltat la inceputul anilor ’90, un adevarat varf fiind perioada 2006-2008. O data ce criza economica s-a facut resimtita si domeniul de inchirieri masini a avut de suferit. Despre acestea si alte detalii interesante puteti afla din analiza pietii rent a car din Romania din randurile care urmeaza.

Cine sunt pionii care formeaza piata de inchirieri auto din Romania?

Desi in Romania exista sute de firme ce ofera servicii de inchirieri masini cele mai multe dintre acestea sunt reprezentante ale unor companii straine. Piata locala este completata de dealerii auto care ofera si astfel de servicii, precum si de firme mai mici romanesti.

Cea mai mare parte a firmelor de inchirieri sunt concentrate in Bucuresti, insa se poate observa ca si in marile orase din tara s-a dezvoltat piata rent a car.

Cat valoreaza piata de rent a car romaneasca?

Nu putem compara piata romaneasca a inchirierilor de masini cu cea din SUA, spre exemplu. Pentru aceasta din urma am putea aminti doar cateva cifre inregistrate in anul 2009: incasari de peste 24 miliarde de dolari, aproape 2 milioane de automobile disponibile in flotele firmelor de inchirieri si aproximativ 20.000 de locatii din care puteau fi inchiriate masinile.

Am mentionat aceste cifre pentru a sublinia cat de mult poate valora o piata rent a car. Desigur, nu putem compara cifrele din tara noastra cu acestea, in primul rand dintr-un motiv foarte simplu: Romania nu are suprafata SUA. Piata romaneasca nu poate fi comparata nici macar cu cea vest-europeana. In aceeasi perioada mentionata(2008-2009) valoarea pietii rent a car in Romania se situa undeva in jurul cifrei de 30 de milioane de dolari, luand in calcul exclusiv incasarile firmelor cu unic domeniu de activitate inchirierea de masini.

Cifrele nu au crescut dupa 2009, principalul motiv fiind criza economica ce a afectat tara noastra. Cu toate acestea firmele rent a car au continuat sa investeasca, iar acest lucru a dus la o concurenta din care clientii au avut de castigat, firmele intrecandu-se in oferte.

Care sunt principalii clienti ai firmelor rent a car?

Oferta este generoasa si totusi cererea nu este la fel de mare pe masura ofertei, romanii descoperind relativ recent beneficiile inchirierii unei masini de la o firma specializata. In 2016 romanii inca au retineri in a face rezervari auto, nefiind la fel de deschisi precum vecinii nostri din vest.

Mai bine de trei sferturi din clientii care apeleaza la o firma rent a car sunt de fapt firme sau reprezentanti ai unor companii. Un procent insemnat- aproximativ 10-15% il constituie turistii straini si restul sunt romani care inchiriaza masini in special pentru evenimente.

Ce cauta clientii care inchiriaza masini?

Chiar daca aproape toate firmele de inchirieri automobile pun la dispozitia clientilor lor o gama variata de masini cele mai inchiriate raman cele din clasa Economic. Pretul unei astfel de masini poate ajunge la 25 de dolari pe zi, mai ales pentru inchirierile pe perioade mai mari de timp.

 

Pe langa pret mai sunt si alti factori care conteaza in luarea deciziei: experienta firmei, consumul masinii, asistenta 24 h, asigurarea, etc.

2 Comments

  1. ghelbere elena

    Cand esti intr-un oras mare pe care nu-l cunosti si nu esti cu masina personala salvarea vine de la o masina inchiriata.

  2. Nicolae Claudia

    Mi-ar placea si mie sa imi deschid o astfel de afacere. Prinde contur si la noi

Leave a Reply