Diverse

Scarile rulante si reductoarele lor

scara rulanta

Indiferent de orasul in care va aflati, de hobby-uri, obiceiuri sau alte preocupari, este imposibil sa nu fi intalnit si sa fi folosit macar o data o scara rulanta. Dupa cum bine stiti, acestea sunt un tip de transport vertical care are forma unei scari aflate in miscare si serveste rolul de a transporta oamenii intre etajele unei cladiri. Acest dispozitiv consta intr-un lant de scari legate una de alta care sunt puse in miscare de motoare electrice fie cuplate cu reductoare melate fie actionate cu invertere.. Scarile rulante sunt folosite in toata lumea atunci cand este nevoie de a facilita traficul oamenilor in locuri unde lifturile sau scarile ar fi impractice: magazine, malluri, hoteluri, stadioane sau metrou.

Desi ocupa acelasi spatiu ca o scara obisnuita, scarile rulante au abilitatea de a transporta un volum mare de oameni, fara sa se creeze busculada in perioadele de trafic ridicat, de asemenea spre deosebire de alte metode asemanatoare de transport, precum lifturile, scarile rulante pot fi folosite ca o scara normala atunci cand nu functioneaza.

Scarile rulante, asa cum exista astazi, au 5 parti componente principale: platformele de imbarcare/debarcare, o grinda cu zabrele, un sistem de senile, balustradele si bineinteles treptele in sine.

Balustradele joaca acelasi rol pe care il joaca si cazul scarilor traditionale, acela de a servi ca punct de sprijin pentru pasageri. Pentru ca acestea sa se poata misca in acelasi ritm cu treptele exista ele sunt trase de un lant care este conectat la angrenajul principal prin intermediul unor scripeti. Un al doilea strat confectionat din bumbac sau un material sintetic asigura miscarea lina a balustradei. La suprafata exista strat format dintr-un amestec de polimeri sintetici si cauciuc care acopera straturile si mecanismele interne ale balustradei.

Treptele sunt placi solide de aluminiu sau otel, unite de un lant continuu de metal dispus in bucla inchisa. Marginile din fata si din spatele treptelor sunt conectate la cate doua rotite.

Grinda cu zabrele este o structura de metal, goala pe dinauntru care serveste drept punte intre partea superioara si cea inferioara a scarii si are rolul de sustine sinele care conecteaza cele doua parti.

Sistemul de senile este construit in interiorul grindei si ghideaza lantul de trepte, care sunt trase de la platforma inferioara la cea superioara intr-o bucla infinita. Pentru ca scara rulanta sa aiba treptele specifice unei scari obisnuite sunt folosite de fapt doua seturi de senile: una pentru rotile din fata ale treptelor si una pentru cele din spate. In functie de distanta dintre cele doua seturi de senile, placile vor forma un unghi de 90° astfel incat sa formeze trepte.

Platformele de imbarcare servesc un dublu rol, pe de o parte este locul pe unde pasagerii pot astepta inainte sa se urce sau sa cobore, iar pe de alta parte ele gazduiesc senilele, angrenajele si motoarele necesare punerii in miscare a scarii. Platforma superioara contine motorul si angrenajul principal, iar cea inferioara pinioanele.

Pentru punerea in miscare a acestor scari rulante este bineinteles folosirea de motoare electrice. Insa, motoarele electrice au in general un numar foarte mare de rotatii pe minut: 3000 rpm, 1500 rpm, 1000 rpm sau 750 rpm. Ideal, pentru o scara rulanta, este ca acestea sa se miste cu o viteza de 0,3-0,6 metri pe secunda. De aceea, pentru ca scara sa nu aiba o viteza mult prea mare de miscare, este necesara montarea de reductoare melcate care sa micsoreze numarul de turatii ale motorului si in consecinta viteza scarii. Un astfel de motoreductor este reductorul melcat, care are abilitatea de a micsora numarul de turatii ale motoarelor electrice de la 1,5 ori pana la mii de ori, crescand in acelasi timp si cuplul motorului

Un reductor melcat nu este altceva decat un surub presat pe o roata cilindrica cu dintii curbati si dispusi in unghi. Reductorul schimba in felul asta atat miscarea rotationala cu 90 de grade, cat si planul in care are loc miscarea. Aceste reductoare melcate pot fi gasite atat in aplicatii industriale cat si in cele domestice precum in cazul lifturilor, al portilor de inalta securitate, al diferentialelor Torsen sau pentru acordarea instrumentelor. In mod obisnuit reductoarele melcate sunt formate dintr-un melc de otel si o roata de alama. Un motor electric aplica miscare rotationala melcului, iar acesta prin rotire pune in miscare roata.

Motivul principal pentru folosirea unui reductor melcat, cum sunt cele din oferta Braco MES, este ratia de reductie ridicata, ratie care poate fi marita prin cresterea circumferintei rotii dintate. Daca ar fi folosite angrenaje conventionale ar fi nevoie de reductii multiple pentru a obtine acelasi nivel de reductie care se poate obtine cu un singur reductor melcat. Avantajul acestei proprietati este pe deoparte spatiul ocupat care este mult mai mic si numarul redus de parti mobile si in consecinta a defectelor care pot aparea.

O alta proprietate a reductoarelor melcate este inabilitatea de a inversa directia puterii. Datorita fortei de frecare dintre roata dintata si melc, este aproape imposibil pentru o roata dintata careia ise aplica o forta sa puna in miscare melcul. Pe un angrenaj standard, input-ul si output-ul se pot inversa daca este aplicata suficienta forta. Aceasta creaza nevoia montarii un stop la angrenajele standard, complicand si mai mult setul. Aceasta proprietate de autoblocare face ca reductoarele melcate sa fie ideale pentru multe aplicatii unde este imperativ ca directia de functionare sa nu se poata inversa: lifturi, macarale, porti de inalta securitate sau scari rulante.

7 Comments

  1. ghelbere elena

    De multe ori prefer sa urc pe scari normale decat pe cele rulante.

  2. Mirela Nenciu

    Copil fiind imi era tare drag sa urc/cobor cu scara rulanta.Acum nu-mi mai place si de multe ori aleg cealalta varianta

  3. stoica claudia

    Nu imi place sa merg pe scara rulata ,prefer cea normala

  4. Rox

    Un articol de cultura generala. Multumesc ca ai ales sa ne impartasesti si alt fel de informatii, deosebit de folositoare. Trebuie sa recunosc ca nu aveam nici cea mai mica idee despre mecanismul de functionare al scarilor rulante.

  5. Andreea Grecu

    Da, cu siguranță toată lumea se bucura de aceste scări rulante inovatoare. Dar eu în schimb când le văd mă apuca groaza. Liftul este singurul mijloc de transport intre etaje.. Pentru mine! 🙂 E foarte greu pentru căruțul meu cu scările și pragurile… mai ales ca eu stau la țară. . Doar când merg în oraș sau în vacanta mă pot bucura de o accesibilitate mai practica pentru mine și căruțul meu. 🙁

  6. Nicolae Claudia

    Pot spune ca le caut atunci cand urc la etaj 🙂 din lene sau de oboseala nu prea aleg scarile normale.. e o inventie foarte buna 🙂 bunica cred ca nici nu a vazut asa ceva

  7. Andutu Alex

    Prefer scarile normale ☺E mai sanatos,facem sport ☺

Leave a Reply