Diverse, Sanatate

Semnificatia emotionala a dintilor – un aspect nestiut!

Cand vorbim de dinti si de cavitatea bucala, ne gandim la locul si la elementele care ne ajuta sa ne hranim. Pe langa acest aspect, insa, trebuie sa cunoastem si cum ne influenteaza fiecare dintre acestea sanatatea generala, dar mai ales care este semnificatia emotionala a acestora si cum putem interpreta problemele dentare pentru a intelege problemele personale pe care le reflecta.

Starea de sanatate a dintilor are impact asupra sanatatii intregului corp uman, mai ales asupra sistemului digestiv. Cavitatea bucala inseamna inceputul digestiei si este reprezentata de dintii si partile moi. Dintii simbolizeaza deciziile, poarta de intrare care ne ajuta sa „muscam” din plin din viata. Realitatea noastra interioara si exterioara trece prin dinti, care reprezinta unul dintre mijloacele de exprimare in viata noastra si exprimarea cu integritate a fiintei care suntem”, afirma dr. Andra Custura, medic stomatolog la cabinetul Andra Smile.

Rolul cavitatii bucale in digestie

„Cavitatea bucala este portiunea initiala a aparatului digestiv, alcatuita din organe si diverse tesuturi. In cavitatea bucala glandele salivare, parotidele, submaxilare si sublinguale, excreta saliva. Functiile pe care le indeplineste gura sunt: functia de masticatie pentru formarea bolului alimentar, inceputul digestiei glucidelor sub actiunea ptialinei salivare, functia de fonatie, functia receptoare, functia de aparare si functia fizionomica”, explica dr. Andra Custura.

Organele masticatiei sunt oasele maxilare, mandibulare si dintii, precum si muschii masticatori ai limbii si ai obrajilor. Activitatea secretorie a cavitatii bucale se datoreaza glandelor salivare. Deglutitia cuprinde totalitatea activitatilor motorii ce asigura transportul bolului alimentar din cavitatea bucala in stomac.

Semnificatia emotionala a dintilor

„Capacitatea interioara de a primi ideile noi, iubirea, hrana, echilibrul si stabilitatea se va manifesta prin dinti puternici si sanatosi. Dintii reprezinta si vointa de a merge inainte, de a reusi, capacitatea de a da viata gandurilor si emotiilor. Un conflict interior puternic care nu este solutionat si rezolvat constinet se poate manifesta prin afectarea dintilor si a gingiilor. Astfel, la nivel inconstient inchidem usa pentru ca nu suntem in stare sa luam o decizie si rezistam in fata lucrurilor care vor sa intre sau sa plece din viata noastra crezand ca timpul le va rezolva, cand, de fapt, se intampla contrariul, apare astfel afectectarea dintilor si gingiilor sau, mai mult de atat, apar si alte afectiuni ale tractului digestiv”, spune specialistul.

Abcesul reprezinta furia ce se strange fata de o decizie pe care stim ca o avem de luat. Infectia este plasata in interiorul dintelui, acest lucru indicand o situatie contradictorie pe care o traim in legatura cu decizia care ne apasa pe interior.

Caria dentara reprezinta manifestarea durerii interioare extreme care se manifesta in exterior. In functie de dintele afectat ne putem da seama ce durere interioara avem de fapt. Fiecare dinte reprezinta un aspect particular al vietii, iar caria ne arata ca respingem acel aspect si astfel ne autodistrugem.

Bruxismul – scrasnitul din dinti, este furie inconstienta refulata, care urca la suprafata si se manifesta mai ales noaptea. Este o nervozitate interioara mare si persoana care sufera de aceasta problema se abtine sa spuna lucruri si de aceea nu reuseste sa ia decizii clare. Astfel iese la lumina in somn frica de a se deschide pentru a lua decizii, iar zgomotul exprima freamatul interior si faptul ca se simte prins ca intr-o vraja rea.

Afectiunile oaselor maxilare. Oasele sunt esentiale pentru a manca, pentru inceputul procesului de digestie si de asimilare a hranei si realitatii inconjuratoare. Ele permit inghitirea unei anumite realitati atat la nivel fizic, cat si emotional. Maxilarul superior simbolizeaza relatia cu tatal si maxilarul inferior reprezinta relatia cu mama.

„Problemele cu maxilarele, de cele mai multe ori, sunt asociate cu bruxismul si inclestarea dintilor in timpul zilei din cauza faptului ca exista refulari si ca retin toata energia legata de furie, incapatanare si poate chiar o dorinta incosntienta de razbunare pe ceva sau pe cineva”, spune specialistul.

Afectiuni ale articulatiei temporo-mandibulare. Traim o dualitate interioara intre a spune sau a ascunde adevarul, sentimentele si gandurile profunde. Visurile pe care le aveam cu privire la ceea ce am fi vrut sa fie in viata noastra sunt complet diferite in realitatea exterioara si sunt urmate de mari dezamagiri si semne de intrebare, astfel ne pierdem speranta atingerii visurilor indiferent de domeniu.

„Daca se blocheaza, inseamna ca ne aflam in incapacitatea de a ne exprima si controla ceea ce ne inconjoara, refulam emotiile, blocand maxilarele. Maxilarul blocat poate insemna ca ne simtim cenzurati sau ne autocentram pentru ca nu avem capacitatea sa spunem ce avem de spus si facem tot posibilul astfel sa blocam intrarea in conflicte”, completeaza dr. Andra Custura.

Proteza/implantul dentar ofera iluzia unei vitalitati puternice. Ca si dintii adevarati, aceasta da impresia de a fi naturala, dar nu uitam ca proteza sau implantul sunt, de fapt, un produs artificial, iar corpul percepe acest lucru. Daca proteza ne raneste si noi ne putem simti raniti, chiar daca este la modul inconstient si in functie de unde este proteza se va asocia cu mama – afectiv/intuitiv -mandibula si tata – maxilar – rational.

Dintii ne ajuta sa avem o comunicare clara si precisa cu cei din jurul nostru, dintii ne imbraca personalitatea, transforma gandurile in iubire veritabila si autentica si ne dau voie sa ne exprimam exact asa cum sunt. Tocmai de aceea avem nevoie ca dantura noastra sa fie sanatoasa o perioada cat mai mare a vietii, iar pentru acest lucru dintii trebuie ingrijiti permanent.

Dr. Stomatolog Andra Custura crede ca viata noastra poate deveni mai frumoasa cu un zambet sanatos, de aceea ne vine in ajutor cu cele mai bune sfaturi si tratamente pentru a ne recapata si mentine sanatatea dentara si pentru a avea o stare de bine de fiecare data cand pasim in cabinetul sau. Andra Smile este cabinetul care ofera servicii de implantologie, estetica dentara, ortodontie, protetica, endodontie, parodontologie, stomatologie preventiva, pediatrica, restaurativa, chirurgie dento-alveolara, dar si terapie craniosacrala. Pentru mai multe informatii privind afectiunile stomatologice puteti vizita www.andrasmile.ro.

4 Comments

  1. Valeria Chertes

    Multumim pentru sfaturi.

  2. ghelbere elena

    Cate n-am stit si am putut afla din acest articol!

Leave a Reply