In tara noastra, suprafata afectata de umiditatea excesiva influentata de particularitatile climatice regionale reprezinta aproximativ sapte milioane cinci sute de hectare in anii umezi, iar in anii normali poate ajunge la cinci milioane de hectare.
Umiditatea in exces impacteaza aproape 42% din suprafata agricola a Romaniei.
Terenurile cu cel mai mare exces de umiditate se situeaza in Campia de Vest (65%).
In Baragan si Dobrogea se manifesta tendinta ca suprafata agricola sa fie afectata de ridicarea nivelului freatic, provocand excesul de umiditate.
Clima din Romania poate fi definita prin dispunerea in trepte pornind din centru inspre margine a reliefului, asezarea geografica fiind influentata de cei doi centri de maxima presiune, anticiclonii azoric si groso-siberian care dureaza 259 de zile, respectiv 130 de zile anual.
Cauze ale excesului de umiditate: precipitatii sub forma de ploi, ninsori, condens; scurgeri prin sau sub diguri, debite ce vin din panza freatica, aparute ca urmare a lucrarilor de drenaj etc.
Lucrarile de desecarea si depresionarea terenurilor pot fi utile in cazul aparitiei excesului de umiditate provocat de aportul surselor precum izvoare aflate la baza versantilor in locuri amenajate, debite rezultate ca urmare a irigatiilor, in caz de inundatie (viituri).
Eroziunea solului si excesul de umiditate pot fi determinate si de intensitatea si durata in care se manifesta caderea precipitatiilor sub forma de ploaie sau topirea zapezii.
Ploile de intensitate si durata mare afecteaza solul prin blocarea aerului in porii acestuia, lucru care conduce la augmentarea volumului scurgerii comparativ cu volumul apei infiltrate. O parte a ploii o retine vegetatia (padurile consumand de pilda in jur de 10-25%), iar restul este reprezentat de infiltratie si de scurgerile la suprafata terenului.
Excesul de umiditate poate avea loc si din cauza apei freatice, cand nivelul acesteia atinge adancimea critica si ajunge la suprafata prin capilaritate.
Inundatiile realizate sub forma deversarii apei peste coronamentul digului constituie o alta cauza a excesului de umiditate in sistemele de desecare – drenaj, cu caracter temporar si accidental, neprevazut, intrucat cursurile de apa sunt indiguite. Inundatiile sunt favorizate de caderile abundente de precipitatii pe versanti defrisati, la topirea zapezii, dar pot surveni si din cauza indiguirilor slabe, deteriorate, a galeriilor facute de rozatoare prin dig care permit trecerea apei pe durata viiturii etc.
Gradinariu Madalina
In ultimile veri ploiele au ocolit Moldova si asta nu e tocmai bine. Recolta a fost destul de afectata in ultimii ani