Diverse

Stefan Luchian sau poetul plastic al florilor

maci-stefan-luchian-artmark-ro

Stefan Luchian este unul dintre cei mai cunoscuti pictori romani, adept al impresionismului. El a ramas in amintirea noastra indeosebi datorita picturilor cu flori; Maci, garoafe, trandafiri, anemone – un univers floral a fost incorporat in operele lui.

Picturi cu flori contemporane gasesti pe OnlineArts.ro

Despre viata si opera lui Stefan Luchian

Pictorul s-a nascut langa Botosani in anul 1868 si ajunge sa studieze la Bucuresti la Scoala de Arte Frumoase unde devine pupilul lui Nicolae Grigorescu. Pleaca la Munchen si la Paris unde se initiaza in tainele impresionismului. Bineinteles ca la reintoarcerea in tara vrea sa revolutioneze lumea artei romanesti asa ca fondeaza “Salonul Independentilor” din Bucuresti. In aceasta perioada se specializeaza in compozitii florale felurite, precum si in peisaje, opere de arta in care incepe sa adopte si elemente de simbolism.

La o varsta mai inaintata, atacat de o boala cumplita – scleroza multipla – pictorul continua sa picteze; isi punea ucenicii sa ii lege penelul de incheietura mainii. Picturile cu flori inca ieseau deosebite de sub mana pictorului. Aceasta dragoste pentru arta a atras aprecierea lui Caragiale, Tudor Arghezi si George Enescu. In timpul vietii pictorul nu a cunoscut succesul, tablourile sale erau cumparate numai de catre mentorul sau, Nicolae Grigorescu. Insa, astazi tablourile semnate de marele pictor roman sunt foarte apreciate. In cadrul licitatiilor, picturile semnate Stefan Luchian sunt deosebit de apreciate, indeosebi picturile cu flori.

Astazi, o pictura cu flori semnata de catre acest mare pictor roman costa sute de mii de euro. Acum 3 ani s-a vandut la o licitatie in Bucuresti pictura “Maci”, tablou considerat lucrarea de capatai a pictorului; aceasta s-a vandut la pretul de pornire de 132.000 EUR.

Picturile cu flori sunt si vor ramane mereu in atentia publicului. Ele sunt minunate cadouri sau obiecte pentru decorarea peretilor – vedeti aici o gama larga de picturi cu flori de vanzare.

 

5 Comments

 1. Paola Paola

  Unul din artistii ce pun Romania pe harta si ne facem sa ne simtim mandri ca suntem romani. Are niste tablouri foarte frumoase.

 2. Îmi plac picturile in general

 3. Mioara Hus

  Nu stiu cati din copiii si tinerii din ziua de azi stiu cine a fost Stefan Luchian si e pacat! Prea putini mai acorda atentia cuvenita adevaratelor valori romanesti! Desi incercam inca din primii ani de scoala sa le cultivam si sa le dezvoltam dragostea pentru arta, frumos, acel simt estetic pe care ar trebui sa-l aiba fiecare, intr-o mai mica sau mai mare masura, acest lucru, din pacate nu prea are continuitate. In prea putine familii copiii primesc si o astfel de educatie si cred ca sunt multi copii talentati, dar nu sunt indrumati corect sau nu sunt sprijiniti indeajuns. Si cate s-ar mai putea spune despre acest subiect!…
  Pe mine m-au fermecat inotdeauna „Macii” si „Anemonele” lui Luchian si in general picturile cu flori, peisaje, dar si cele abstracte!

 4. Nicolae Claudia

  Am fost de cateva ori la niste galerii de pictura, dar recunosc ca nu prea ma atrage aceasta latura

Leave a Reply