Diverse

Stimate domn, esti un bou!

Nu am inteles niciodata cum isi permite cineva sa tutuiasca o persoana pe care tocmai a cunoscut-o fara vreo intelegere in sensul asta. Adica daca ambii interlocutori decid sa treaca la faza de a-si spune pe numele mic e ok. Daca nu, nu!

A te adresa cuiva cu pronume de politete e mai mult decat respect pentru persoana din fata ta, inseamna sa te respecti pe tine insuti.

Daca va scriu asta inseamna ca nici eu nu am fost scutita de astfel de momente.  Desi ma deranjeaza, desi uneori incerc sa ii gasesc scuze interlocutorului (unde Dumnezeu nu da …), ce te faci cu asa-zisele persoane educate care te tutuiesc grosolan? Cum vine asta? Modul ala de a tutui de trei ori intr-o fraza de parca vrea sa iti arate ca nu te-a tutuit din greseala, ci chiar nu da doi bani pe tine.

Dar de data asta mi s-a umplut paharul! Domnul ma tutuieste constant, ba chiar purcede la un interogatoriu mai ceva ca la politie. Ii atrag atentia ca nu e ok nici una, nici cealalta. Ii spun frumos ca nu suntem nici rude, nici prieteni si ca atata timp cat eu raman la „dumneavoastra”, asta ar trebui sa il puna pe ganduri. La care onorabilul imi raspunde sec si flegmatic: ” A, da,  tu esti profesoara, trebuia sa iti vorbesc cu dumneavoastra…”

Cui sa ii mai explic ca respectul nu are nimic de-a face cu profesia? Ca respecti orice fiinta, cuvantatoare ori ba pentru ca asa dovedesti ca esti un biped cu constiinta, conform definitiei data OMULUI?

Stimate domn,  esti un bou!

P. S : Imi cer scuze sotilor vacilor pentru expresie, pentru comparatie!

 

UPDATE : Pentru ca unii oameni nu au inteles ironia din titlu si nu reusesc sa citeasca printre randuri, ma vad nevoita sa explic.

Daca facem analiza pe text ceea ce este inainte de virgula eate modul in care l-am tratat,  ce este dupa virgula este in conformitate cu comportamentul dumnealui.

Daca vi se pare ciudat titlul nu inseamna ca eu am uitat bunele maniere, vreau sa intelegeti opozitia intre ceea ce sunt oamenii si ceea ce pretind ca sunt… era un simplu joc de cuvinte pe care numai anumite persoane il inteleg.

13 Comments

 1. stan adriana

  Din pacate sunt din ce in ce mai multi „boi”,pentru ca bunul simt este pe cale de disparitie.Astfel de persoane trebuie tratate ca atare,spunandu-i verde in fata:Bai boule nu auzi sa nu ma mai tutuiesti? 😀 Poate se prinde pana la urma.

  • Comment by post author

   Ana Naghi

   Nu cred ca se prinde. Nu ai vazut ce reactie a avut stimabilul? Tot el era deranjat ca i-am facut observatie, nu a inteles nicio secunda cat greseste si nici nu a considerat necesar sa isi ceara scuze sau sa schimbe ceva.

 2. Andreea Grecu

  Stimata doamnă profesoară, va respect din toata inima pentru profesionalismul de care dați dovadă, pentru bunătatea tipică unei femei adevărate și pentru personalitatea originală și bine pusă la puct. Niciodată, dar niciodată nu am omis politețea cu absolut nici o persoană. Luați exemplu de la un copil de 13 ani, domnilor ! 😀

 3. Corect. Si ce ma mai scoate rau, dar rau de tot din sarite pe mine, e adresarea pe numele mic (tot in acest context). Poate se mai intampla sa spui un „tu” in loc de „dvs” fata de un varstnic apropiat…sau sa intrebi ce faci in loc de ce faceti…. Dar nu ii spui „Lenuta” doamnei Lenuta si nu strigi „Maria” catre ‘tanti Maria”

  • Comment by post author

   Ana Naghi

   Si asta, da! De scapat ne mai scapa tuturor, ideea e sa receptam mesajul care vine inapoi: ma, omul asta accepta sau nu sa il tutuiesc sau sa ii spun pe numele mic? Da? Ok. Nu? Atunci repar.

 4. Tudor Alexandra

  Sunt fel si fel de oameni, din păcate asta e… Respectivul domn ar fi trebuit sa înțeleagă din prima ca greșește, dar daca a continuat fie nu s-a prins si era neaparat cazul sa i se spună in fata, fie a avut suficient tupeu si a continuat cu intenție…

 5. Poate dupa ce va citi acest articol isi va da seama ca despre el este vorba si se va schimba sau poate nu te va mai urmari…cine stie 😀

 6. kamycamelia

  Articolul acesta este unul din preferatele mele,imi place cum ati pus punctul pe I . Mereu am fost de parere ca persoanele mai in varsta ca mine,cadrele didactice,sau alte persoane cu functii mai mari ca.mine trebuie respectate si trebuie sa le vb cu politete,eu nu am vazuto pe mama mea niciodata sa se adreseze unui profesor cu ” tu ” chiar daca acel profesor poate era mai mic la ani ca ea cu 10 sau 15 ani..eu asa am fost invatata si tin mereu sa am cei sapte ani de acasa,ceea ce la multe persoane le lipseste

 7. Uneori, anumite persoane nu ştiu să vorbească cu alte persoane şi scot doar baliverne pe gură. Mereu am vorbit corect şi frumos, cu orice persoană, chiar dacă de multe ori am primit reproşuri: băi, cum îţi permiţi să îmi spui dvs? spune-mi pe nume! Şi eu nu, tot dvs. spuneam. Dar asta este, uneori, educaţia de acasă este prea bine primită, iar atunci când intri în junglă se schimbă treburile.

 8. Rotaru Gabriela Tatiana

  Adevarat,educatia,cei sapte ani de acasa ,de a sti sa vorbesti cu cel din fata ta lasa mult de dorit!

 9. Nicolae Claudia

  Da..din pacate e plina lumea de astfel de persoane. Nu au nici un respect fata de o femeie

Leave a Reply