Copii, Diverse

Tineretul, incotro?

Trebuie sa marturisesc ca mi-am propus sa fiu mai detasata de ce se intampla in lume, motiv pentru care nu mai urmaresc de mult timp stirile la televizor.

Dar le aflu din online … Si ma ingrozesc zilnic! Fiindca pe mine mama m-a făcut altfel. Eu orice lucru il vad nu doar asa cum e el acum, fix in momentul asta. Nu, eu vad si cauza si efectul. Si iarasi ma ingrozesc!

Sa vezi tot mai multi copii si tineri depresivi care se sinucid  e strigator la cer! Toata lumea dezbate o zi subiectul, scapa in gand un Doamne-ferește si gata, mergem mai departe.  Niciun parinte nu se opreste o clipa sa se intrebe „oare copilul meu este bine?”. Toti se incapataneaza sa creada ca in ograda lor totul e roz. Ori nu sunt capabili sa vada problemele, ori refuza sa le accepte si sa caute o solutie. Si uite asa auzim de inca o sinucidere la 15 ani …

Multi merg pe premisa ca un adolescent nu are motive sa fie depresiv, ca doar nu are greutati la varsta asta. Fals! Fiecare varsta are dramele ei. Un parinte simte imediat ca ceva se intampla cu copilul lui. Daca asteapta timpul sa rezolve se pacaleste singur si fuge de responsabilitati.

Ca parinte recunosc ca mai gresesc, dar interesele copilului primeaza întotdeauna. Poate ca uneori sunt prea obosita sau nu am chef sa o ajut la puzzle-ul ei cu multe piese, dar in timp ce potrivim macar cateva nu uit sa o intreb cum i-a fost ziua,  ce i-a placut si ce nu. Nu uit niciodata sa o incurajez, sa o felicit,  sa o mangai pe par cand e trista sau sa o iau mai aproape si ii explic ca intotdeauna va exista o solutie, cu conditia sa o cauti si sa nu renunti din start la lupta.

Nu sunt mama perfecta, dar stiu sigur ca fac tot ce pot si ceva pe deasupra.  Nu imi caut scuze pentru greseli sau pentru timpul pe care nu il petrec cu copilul neu. Incerc sa nu mai gresesc si sa imi fac timp. Timp sa o ascult, sa fiu acolo si ea sa stie ca sunt acolo pentru ea …

4 Comments

 1. Vina noastra este ca nu reusim sa ne amintim cum am fost la varsta aceea, poate atunci am intelege mai bine si problemele copiilor nostri. Numai ca pe vremea noastra, desi dramele aveau aceeasi intensitate, parca noi eram mai puternici si treceam mai usor de acestea. Astazi copiii se transforma prea repede in adulti.

  • Comment by post author

   Ana Naghi

   Parintele unui copil de 15 ani nu e chiar atat de batran incat sa fi trecut mult de la propria adolescenta… Dar conteaza si cum a fost crescut parintele: daca el nu a fost apropiat de ai lui, daca niciodata nu a fost intrebat cum se simte, atuci slabe sperante sa faca asta cu propriul copil. Pacat, cand te gandesti ca mai multa comunicare ar evita tragedii!

 2. Carmen

  Am un copil unic la parinti rasfatat de tata si certat de mama, pana la urma nu stiu cum o voi scoate la capat.

  • Comment by post author

   Ana Naghi

   Hmmm, cunoastem situatia. Cel mai probabil si la voi e la fel: tata sta mai putin timp cu copilul si tindesa il rasfete, in timp ce mama e responsabila cu educatia… Nici eu nu m-am prins care e solutia optima, cert e ca avem discutii cu tati privind rasfatul.

Leave a Reply