Diverse

Tracker solar – pentru ca panourile sa fie indreptate constant spre soare

In lumea panourilor solare, exista doua posibilitati de montaj: fix sau dinamic. Asta inseamna ca poti sa folosesti sisteme de prindere de tip fix pentru panouri, sau instalezi un tracker solar, care in functie de tipul sau, poate sa indrepte cat mai mult si in mod constant panourile catre soare. Desi fiecare tip de sistem de prindere are avantaje si dezavantaje, un tracker solar este recomandat pentru ca mareste eficienta sistemelor fotovoltaice.

Pentru ca unghiul de incidenta format de razele solare pe suprafata panourilor este optimizat cu ajutorul unui tracker solar, din punct de vedere al eficientei, rezultatele obtinute sunt mult mai bune decat in cazul utilizarii unui sistem de prindere fix.

Panourile care folosesc tracker solar, in special cele cu doua axe, pot sa isi adapteze pozitia nu doar in functie de pozitia sorelui de pe cer, ci si in functie de sezonalitate, de anotimpuri. Chiar daca trackerele cu doua axe sunt solutiile ideale care iti maximizeaza performanta intregului sistem fotovoltaic, totusi exista loc pe piata si pentru restul, adica pentru trackerele cu o singura axa si sistemele de prindere fixe. Pentru fiecare exista o anumita categorie de pret.

Daca sistemele cu trackere solare cu doua axe necesita o investitie mai mare, cele cu o singura axa sunt mai ieftine, iar cele cu sisteme de prindere fixe sunt solutiile pentru cei cu bugetele cele mai mici. Cu trackere solare cu doua axe, eficienta panourilor tale solare poate creste cu pana la 40 la suta.

Daca vrei sa obtii de la inceput o performanta maxima pentru sistemul tau fotovoltaic, este important ca in investitia initiala in sistemul tau sa iei in considerare si alegerea unui tracker solar cu axa dubla, sau cel putin unul cu o singura axa pentru o performanta buna. Cu sistemele de prindere fixe, te limitezi de la inceput, dar daca totusi bugetul nu iti permite aceasta investitie, sistemele de prindere fixe dau si ele randament.

Intr-adevar, fata de utilizarea panourilor solare la scara industriala, cum ar fi de exemplu pentru o fabrica de mari dimensiuni, pentru panourile solare rezidentiale, diferenta de curent electric generata cu un tracker solar nu va fi foarte mare fata de sistemele fixe de prindere. Dar totusi, investitia merita pe termen lung. Sisteme de prindere si panouri solare gasesti in magazinul online E-acumulatori. Intra pe site si vezi ce produse sunt disponibile!

Leave a Reply