Diverse

Vasta istorie a hartiei!

Multi dintre noi nici nu stiu cat de norocosi pot fi ca au sansa de a folosi produse hartie pe care le pot cumpara de la magaizne specializate, precum sanito.ro! Gama de produse este impresionanta, iar magazinul este furnizorul a multor companii din Romania. De exemplu, clinicile private pot folosi role medicale sterile. Acest lucru garanteaza atat siguranta pacientilor, cat si a personalului medical care lucreaza acolo.

O multime de consumabile hartie, la preturi fara concurenta, este tot ce avem o nevoie pentru confortul si igiena noastra. Insa stiti cand a aparut hartia si cum a ajuns in forma sa actuala?

Hartia a aparut pentru prima data in lumea occidentala, in sec. al XII¬-lea . In urmatoarele 7 secole, ea a ramas un produs destul de rar si de scump. Acest lucru se datora faptului ca hartia se fabrica manual, foaie cu foaie, din carpe de in, canepa sau bumbac. Abia in ultimii o suta de ani s¬-a folosit ca materie prima lemnul, ceea ce a determinat o scadere a costurilor de productie, el fiind considerat a fi inepuizabil sau, oricum, regenerabil intr¬-un interval de 1 pana la 30 ani. Un document indica precis ca hartia a fost descoperita in anul ‘98 d.Hr., insa procedeul de fabricare a fost tinut secret pana in secolul al VIII-¬lea.

Nevoia unei noi suprafete de scriere a fost o inspiratie pentru eunucul chinez Ts’ai Lun pentru ca in anul 150 d. Hr. a tinut sa isi proclame noua inventie: hartia, o suprafata fina din fibre vegetale. Iata hartia, asa cum o stim astazi, are o istorie veche de aproape 2000 de ani. In anul 3.000 i.Hr., egiptenii foloseau papirusul, Cyperus papyrus, o planta erbacee, perena, ce crestea de-¬a lungul malurilor Nilului, pentru a fabrica un material de scris, pe care ei l¬-au denumit papirus. Aceasta specie de stuf era prima data inmuiata in apa, apoi presata sau “batuta” cu anumite substante pentru a o face plata. Foaia plata si subtire era apoi uscata la soare, iar apoi folosita ca si material de scris. Egiptenii exportau acest papirus in alte parti, precum Roma sau Grecia. Excavatii arheologice in numeroase locuri din lume, incluzand America de Sud, au scos la iveala procese similare de fabricare a hartiei, in jurul anului 2 d.Hr. In anul 751, dupa infrangerea armatei chineze, in batalia de la Talas, prizonierii chinezi au impartasit secretul fabricarii hartiei arabilor. Aceasta a dus la crearea unei industrii de fabricare a hartiei in Orientul Mijlociu, ce a inceput in Bagdad in 793. Arabii, la randul lor, au incercat sa preia monopolul si sa impiedice raspandirea in alte parti ale lumii.

Tehnica producerii hartiei a ajuns in Egipt, in secolul 10, de unde incepuse in forma bruta. Pana in 1.150, spaniolii au adus tehnica in Europa. Acest secol a marcat si inceputul folosirii hartiei la impachetare. Marele pas in istoria fabricarii hartiei a fost facut in secolul XIX, cand s¬a introdus pasta de lemn in fabricare.

Hartia, sub toate formele ei, este, in ziua de azi, imortanta si indispensabila vietii noastre. Trebuie folosita cu responsabilitate si, acolo unde este posibil, reciclata. Sanito.ro poate sa ofere mai mult decat o lectie de istorie a hartiei. Este vorba despre produse de cea mai buna calitate.

Leave a Reply