Casa&gradina

Lac pentru lemn: Tot ce trebuie sa stii pentru aplicarea corecta pe orice tip de suprafata

lac lemn

Formulele de lac pentru lemn se gasesc in diferite variante, existand lacuri pentru utilizarea la interior sau exterior, ce sunt aplicate cu scopul de a finisa si proteja suprafetele. Cel mai frecvent, lacul pentru lemn este utilizat pentru a trata lemnul, insa produsul prezinta avantajul de a putea fi utilizat si pe alte suprafete.

Daca alegeti un lac transparent, veti putea mentine culoarea naturala a lemnului, bucurandu-va in acelasi timp de o protectie adecvata.

De asemenea lacul se poate colora (contine pigmenti) in nuantele dorite, de la culori opace, intense, pana la cele mai frumoase pasteluri.

Ghid util pentru alegerea unui lac pentru lemn potrivit proiectului desfasurat

Pe langa functia de protectie, un lac de lemn aplicat corect confera si o estetica deosebita. Astfel, produsul poate fi aplicat pentru improspatarea si redarea culorii naturale a elementelor de amenajare realizate din lemn, precum usi, rame, obloane, ferestre, a pieselor de mobilier, dar si a unor obiecte confectionate din alte materiale.

In afara de aspectul impecabil, lacurile de lemn calitative asigura protectie contra radiatiilor solare, impotriva umezelii si a uzurii.
Pentru a asigura toate aceste beneficii suprafetelor tratate cu lac pentru lemn, indiferent ca ai nevoie de aplicat in interior, la exterior, pe lemn sau pe alta suprafata optima, respectarea regulilor de aplicare este esentiala:

1. Selectarea unei formule potrivite

In cazul unui lac lemn, primul criteriu de achizitie nu este pretul sau culoarea (existand lacuri de lemn usor nuantate) si nicidecum cantitatea. Mai ales in cazul unui incepator in realizarea acestui tip de proiecte, erorile se pot strecura. Asadar, tine cont de urmatoarele sfaturi pentru alegerea produsului potrivit:
➔ Este necesara achizitionarea unui produs de calitate superioara;
➔ Opteaza pentru o formula de lacuire lemn interior si exterior, o vei putea utiliza pentru mai multe proiecte;
➔ Verifica daca lacul ales poate fi folosit si pentru tratarea altor materiale, pe langa lemn – acest lucru se va dovedi extrem de util, in special daca desfasori frecvent activitati de reimprospatare a obiectelor din locuinte, din curte, gospodarie.

Selectarea produselor in calitate ridicata asigura rezistenta sporita la patare si murdarirea, precum si la conditii extreme meteo (pentru suprafetele exterioare).

2. Pregatirea zonei si a suprafetelor de lucru

Înainte de aplicarea lacului este bine să folosiți un grund/tratament pentru lemn, care poate fi transparent și să nu influențeze astfel lacul care va fi aplicat în final.

Produse de pregatire a zonei de lucru:

● Grundul închide porii lemnului, poate fi șlefuit puțin pentru aderență mai bună a următorului strat și lemnul nu va mai absoarbi atât de mult lac.
Lacul de parchet pe baza de apa, incolor, se poate aplica doar in interior, pe mai multe suprafete (nu doar pe parchet), cum ar fi : usi, scaune, mese, ferestre, etc . Produsul este Eco.
Lac cerat pe baza de solvent ce poate fi folosit in interior si exterior, ofera extra protectie a suprafetelor vopsite sau date cu lazura si bait sau protectie superioara pentru lemnul brut. Produsul este incolor.

Pentru o aplicare corecta, va trebui sa pregatesti cu atentie suprafetele si sa te ghidezi si in functie de conditiile zonei de lucru. Daca in cazul aplicarii la interior, este nevoie de o anumita intensitate a iluminarii, pentru suprafetele exterioare este nevoie sa se tina cont de conditiile meteo, caci lacul nu poate fi aplicat in zilele cu vant puternic sau precipitatii. Bineinteles, in cazul in care aplici lac pe lemn sau pe metal in interior, este extrem de important sa aerisesti corespunzator pe toata perioada aplicarii.

Temperatura de lucru este iarasi un aspect relevant pentru succesul proiectului: aplicare optima si uscarea corecta. Astfel, cei mai multi specialisti recomanda ca temperatura sa fie cuprinsa intre 21-32°C. De asemenea, evita expunerea obiectelor lacuite direct in razele soarelui.

In ceea ce priveste pregatirea suprafetelor de lacuit, trebuie sa stii ca operatiunea de aplicare lac va fi de succes doar daca suprafata de aplicare este uniforma. In acest sens, prepara corespunzator suprafata din lemn, astfel – slefuieste-l in prealabil si indeparteaza reziduriile si finisajele anterioare. Alte suprafete vor fi tratate conforma recomandarilor si in functie de starea in care se afla, insa extrem de importanta este curatarea.

3. Aplicarea lacului – lacuirea propriu-zisa

Pe langa aplicarea in conditii optime, spatii aerisite, cu temperaturi potrivite, ingrijeste-te si de protectia personala – se impune astfel purtarea unei masti de protectie pentru evitarea inhalarii mirosului puternic, precum si a manusilor de protectie, pentru evitarea contactului direct cu produsul. Mai apoi, va trebui sa respecti indicatiile de mixare a produsului si in final recomandarile de lacuire. Spre exemplu, pentru lemn, recomandarea de baza este sa aplici lacul de-a lungul nervurilor lemnului, iar pensula de aplicare o vei tine vertical pe toata perioada lucrarii, pentru obtinerea unei aplicari cat mai uniforme.

Care sunt argumentele PRO lacuirii lemnului si la ce trebuie sa acorzi atentie cand demarezi astfel de proiecte?

Pentru a finisa un proiect de vopsire sau pentru a adauga un strat protector lemnului natur, este esentiala achizitionarea lacului potrivit – formula pentru interior sau exterior. Mai apoi, daca exista preferinte sau cerinte speciale ale proiectului realizat, se poate alege o formula cu nuanta, cum sunt spre exemplu lacurile albastru-violet, verde-albastrui, verde-portocaliu, gri-violet sau rosu-galbui.

lac lemn
Avantajele aplicarii lacului se refera in primul rand la durabilitate, aspect deosebit si protejarea suprafetelor. Dezavantajele sunt putine si se refera mai degraba la mici defecte care pot aparea in cazul unei aplicari incorecte, de pregatirea incorecta a suprafetei – erori care pot fi evitate atunci cand sunt respectati pasii specifici de aplicare lac pentru lemn.

Iata ce avantaje ai daca aplica lac de lemn – formula potrivita pentru proiectul desfasura:

● Punea in evidenta a culorii naturale a materialului din care sunt realizate piese de mobilier, usi, ferestre, obloane, precum si adaugarea unui plus in cazul suprafetelor vopsite. Trebuie sa mentionam si luciul subtil care infrumuseteaza obiectele tratate astfel.
● Protectie contra radiatiilor solare si conditiilor extreme de mediu (vant, intemperii), in special in cazul obiectelor si elementelor de amenajare din exterior. Este bine sa stiti ca in exterior, lacurile colorate sunt mai rezistente in timp decat lacurile incolore, rezistenta la radiatiile UV si intemperii fiind conferita de pigmentii din lac.
● Durabilitatea este generata de stratul protector, contra uzurii, a umezelii si a temperaturilor extreme.

Aplicat corect, conform recomandarilor, lacul se va usca rapid, astfel ca proiectul desfasurat nu se prelungeste mult cu aceasta operatiune de finisare. Dezavantajele aplicarii lacului inseamna in mare parte o operatiune efectuata gresit – aplicarea in conditii nerecomandate, expunerea in razele puternice ale soarelui.

Lac pentru lemn de calitate superioara poate fi gasit si in cadrul magazinului specializat Prostaff, furnizor recunoscut de vopsea, lacuri, ustensile pentru vopsire, la preturi accesibile, alaturi de serviciile de consultanta si recomandari de achizitie – pentru toti cei care vizeaza realizarea unui proiect specific.

____________________________________________________________________________
Contact magazin de vopseluri si lacuri pentru lemn

● Telefon – 0721 203 933 / 0722 589 860
● Mail – office@prostaff.ro / magazin@prostaff.ro
● Website – www.pro-staff.ro

Leave a Reply