Carti

Apariții nou-nouțe de la Editura Univers

Imi face placere sa vă anunt ca la Editura Univers au aparut 3 titluri nou-noute. Sa povestim putin despre ele si autorii lor!

1. Unul dintre ele îi aparține lui Gabriel Osmonde, pseudonimul în spatele caruia se ascunde Andrei Makine. Anul trecut a aparut prima lui carte (Lucrarea iubirii), iar acum a venit randul Alternasterii.

3d_OSMONDE_Alternastere Folder

 

 

Traducere Diana Crupenschi

Colecția Romanul secolului XXI

 

 

 

 

 

 

Autor: În 2011, Andreï Makine dezvaluia ca el se ascunde în spatele pseudonimului Gabriel Osmonde. Sub această semnatură aparusera patru romane: Calatoria unei femei care nu se mai temea de imbatranire (2001), Cele 20 000 de femei din viata unui barbat (2004), Lucrarea iubirii (2006, aparut in traducere în 2013 la Editura Univers) si Alternaştere (2001), care starnisera interesul criticilor literari atat prin curajul si subversivitatea scriiturii, cat si prin misterul identitatii autorului. Castigator al Premiului Goncourt pentru romanul saudin 1995- Testamentu lfrancez(tradus la Univers in 1997), scriitorul de origine rusa se bucura de un mare succes de public si de critica pentru cartile aparute sub numele sau. Si totusi, intr-un interviu, el marturisea: „Makine nu este numele meu adevarat. Osmonde este mai adanc ancorat in mine decat Makine“.

Un calator manat de ultima sa speranta descopera un oras‑fantoma intr‑un desert din Australia Occidentala, o misterioasa fundatie in care totul isi schimba sensul: dorintele, amintirile, temerile, nevoia oamenilor de a iubi si de a fi iubiti. Fundatia aceasta, despre care calatorul va descoperi ca are filiale pe toata planeta, este pe cale sa revolutioneze lumea. Dar totul depinde de inventarea unui nou limbaj care sa poata descrie Alternasterea.

2. Brazilia nu se pricepe doar la fotbal, cum o va demonstra in urmatoarea luna a Campionatului Mondial, dar si la literatura. Jorge Amado, unul dintre cei mai apreciati scriitori brazilieni, este dovada.

 

3d_Jorge Amado - BATRANUL MARINAR - MORTILE LUI QUINCAS

 

 

Traducere Georgiana Bărbulescu

Colecția Romanul secolului XX

 

 

 

 

 

 

 

Pe Jorge Amado il cunoașteți din multe alte carti publicate la Univers. Acum revine cu un volum continand doua mini-romane, Morţile lui Quincas Berro Dágua. Batranii marinari, purtand fiecare o parte din energia incredibila a Braziliei. In Morţile lui Quincas Berro Dágua si Bătrânii marinari sau Căpitanul de cursă lungă, Jorge Amado ofera o adevarata mostra de magie literara, rescriind, de-a lungul unor pagini memorabile prin dureroasele adevaruri umane continute, destine sau, alteori, pur si simplu franturi de existenta.

 

3. Din Turcia, o noua scriitoare intra in biblioteca Univers, cu un roman al zilelor noastre, Galben ca șofranul.

 3d_Inci Aral_Galben ca sofranul

Traducere de LEILA ÜNAL

In afara colectiilor

 

 

 

 

 

 

 

Autor: İnci Aral s‑a nascut in Denizli în 1944. A inceput sa scrie in 1976, mai întai povestiri, apoi a publicat mai multe romane (dintre care amintim Păsări moarte, Fidelitate, Când ti‑ai cântat cântecul), eseuri, volume autobiografice. Cartile ei au fost traduse în noua limbi. İnci Aral traieste in prezent in Istanbul.

Galben ca Sofranul este romanul ai carei protagonisti sunt inconjurati de vise si de sperante, dar si de angoase si dezamagiri, aflati in cautarea succesului profesional si personal. Vietile li se intersecteaza neasteptat, iar ceea ce urmeaza este un vartej in care banii, puterea si sexul fac jocurile.

Amprenta lasata asupra vietii lor de traditie, de educatie, de stilul de viata si de experientele protagonistilor le va ghida acestora actiunile.

Care dintre titlurile de mai sus va tenteaza? Eu as incepe cu Jorge Amado 🙂

7 Comments

  1. rosia victoria

    da,interesante toate cele trei carti 🙂

  2. Cred ca toate sunt interesante si merita sa fie citite 🙂

  3. Lamiita Durac

    Pe oricare dintre ele mi-as dori sa o citesc . In ultimul timp nu am mai achizitionat carti , prea multe ” prioritati ” , incat acestea au ramas undeva mai spre coada listei si imi pare extrem de rau . Mai imprumut carti ca sa citesc .

  4. Mioara Hus

    M-ai facut curioasa caci sunt scriitori pe care nu-i stiam si n-am citit nimic scris de ei. Din descrieri, cartile par interesante si cred ca merita citite. Si ai dreptate, cei care iubesc lectua si cartile, niciodata nu au prea multe carti. 🙂 Eu, tocmai am pus o comanda de carti zilele astea si astept sa le primesc! 🙂

Leave a Reply