Gatitul este mai mult decat o necesitate, este o arta. Si nu e nevoie sa fii maestru bucatar pentru a realiza adevarate capodopere culinare. E nevoie de pasiune, in primul rand, dar si de cateva ajutoare: ingrediente cat mai proaspete, ustensile de bucatarie de calitate, dar si condimentele potrivite. Imbinarea celor 3 iti poate garanta succesul.
Despre ustensile potrivite urmeaza sa povestim. Mai exact, despre vasele de gatit din yena. Si, bonus, veti gasi mai jos si o reteta de friptura delicioasa!
Ce inseamna yena?
In incercarea de a gati cat mai sanatos, de a alege materiale care nu au efecte negative asupra sanatatii noastre si a celor dragi, tot mai multe gospodine aleg vase yena.
Aceasta este o sticla termorezistenta cu numeroase calitati. Rezista la temperaturi ridicate, de peste 250 de grade (temperatura maxima a celor mai multe cuptoare). Din acest motiv si nu numai, vasele din yena sunt o alegere potrivita pentru orice bucatarie!
Despre denumirea corecta a vaselor sunt numeroase discutii, insa originea acestora este clara: primele vase din yena au fost realizate in Germania. Inevitabil, gandul imi zboara la expresia calitate nemteasca. Sigur, o data cu trecerea anilor, numarul tarilor in care sunt producatori a crescut, dar ramane acea garantie a lucrului bine conceput.
Care sunt beneficiile vaselor yena?
Orice achizitie trebuie sa tina cont de beneficiile pe care un produs le are. Cand vine vorba despre vase yena exista o serie de calitati si beneficii care le recomanda:
1. Vasele yena sunt sanatoase
La cat plastic si alte materiale dubioase ne inconjoara, este cu adevarat pretios sa gatesti in vase din sticla. Sticla va permite gatirea sanatoasa a alimentelor, acestea pastrandu-si nutrientii.
Desi cel mai adesea ne gandim la vase yena pentru coacerea la cuptor, de mare ajutor in casa vor fi si vasele yena pentru depozitarea alimentelor.
2. Vasele yena nu schimba gustul mancarii
De cele mai multe ori, vasele metalice se incing si influenteaza gustul alimentelor intr-un mod nu tocmai placut. Mi s-a intamplat cu tigaile, in special. Pana am ales sa investesc in vase de calitate.
Vasele din yena nu schimba gustul mancarii, fiecare ingredient aducandu-si aportul la aroma preparatului final.
3. Mancarea nu se lipeste
Recunosc, e un aspect la care trebuie sa mai lucrez cu mine: increderea ca nu toate vasele lipesc, ard sau dezintegreaza mancarea. Adica inca ma mai trezesc punand hartie de copt in vase yena cand coc…
E suficient sa ungi putin tava cu unt, in cazul prajiturilor sau sa pui putina apa pentru gatirea la abur (daca utilizezi vase cu capac) . Iar daca folosesti, de exemplu, o carne cu putina grasime, aceasta se va topi in timpul gatirii, deci vei avea un preparat in suc propriu. Poti adauga si putin lichid suplimentar si vei obtine si un minunat mod de gatire.
4. Vasele yena sunt usor de curatat
Unul dintre cosmarurile oricarei gospodine este curatarea vaselor dupa gatit. Oricat de mult ne place sa ii rasfatam pe cei dragi cu preparate gustoase si variate, dupa procesul de gatire urmeaza unul mai putin placut: curatarea vaselor folosite.
Din fericire, vasele din sticla termorezistenta se curata foarte usor. O simpla clatire sub jet de apa si gata, ai scapat de griji! Aminteste-ti stratul negru pe care trebuie sa-l cureti de pe alte vase…
5. Vasele din yena sunt rezistente
Poate sa sune ciudat, avand in vedere ca vorbim despre vase din sticla, dar acesta este una rezistenta la zgarieturi si alte socuri. Sigur, nu recomand testarea cu ciocanul, cred ca ati inteles ideea! 🙂
Bonus: friptura de porc cu cartofi, ardei si usturoi verde
Ingrediente:
Mod de preparare:
1. Taie carnea la marimea dorita. Eu am ales doua tipuri de carne, deoarece am vrut sa isi lase propria grasime, fara sa mai fie nevoie sa adaug ulei.
2. Condimenteaza carnea si aseaz-o in tava yena.
3. Curata cartofii si taie-i in bucati potrivite. Procedeaza la fel si cu ardeii si pune langa carne.
4. Mai condimenteaza o data, pentru ca stim cata sare cer cartofii. In plus, adauga si verdeturile: cartofii si rozmarinul se inteleg foarte bine, iar carnea merge cu cimbru.
5. Toaca marunt usturoiul verde si presara peste restul ingredientelor.
6. Acopera cu capac sau folie (daca nu ai un vas cu capac) si da la cuptor – 180-200 de grade. Urmareste cantitatea de lichid si daca e nevoie, poti adauga si putina apa.
7. Spre finalul procesului de gatire indeparteaza capacul, sa se evapore lichidul, daca e cazul.
Vei obtine o friptura suculenta, gustoasa si sanatoasa, de culoare roz. Spune adio fripturii arse! In plus, legumele isi vor pastra aspectul si gustul, deci te vei bucura de o friptura cu garnitura perfecta.
Mai poti incerca si aceasta reteta de friptura de porc gatita in vas yena: CLICK AICI
Alege si tu vase yena pentru familia ta! Alege sa gatesti sanatos! Recomand site-ul yena.ro – prima pagina care a comercializat online vase yena in Romania. Descopera o gama larga de produse care te vor ajuta sa gatesti asa cum iti doresti.
Apetrei Ana Maria
Multumim pentru informatii si mai ales pentru rețetă, trebuie să o incerc neapărat
Ana Naghi
Cu drag! Pe cat de simpla e reteta, pe atat de minunat e rezultatul, gratie modului de gatire in vasul yena.
Valeria Chertes
Sunt foarte bune,și eu am și le folosesc deoarece imi place cum iese mâncarea în ele.
Ana Naghi
Exact: mancarea iese cum trebuie in vasele yena!
Gabriela Matei
Super tare rețeta!