Reţetă trimisă de Loredana Păun
Timp de pregătire: 15 minute
Timp de coacere: 1 oră
Timp total: 1 oră şi 15 minute
Tava : de 36×12 cm.
Porţii: 24 ( felii )
- 200 de grame de unt
- 250 de grame de zahăr
- 2 plicuri de zahăr vanilat
- 3 ouă mari
- 300 de ml de lapte
- 50 de grame de cacao
- 500 de grame de făină
- 1 plic de praf de copt
- 200 de game nuci
Preparare:
Pentru că prepararea durează foarte puţin, cuptorul se aprinde de la început şi se fixează la 180 de grade Celsius. Se mixează untul moale (la temperatura camerei) cu 200 de grame de zahăr şi cele 2 plicuri de zahăr vanilat.
Se mixează rapid, până la încorporarea oului în unt şi se adaugă următoarele ouă, pe rând, mixând după fiecare. Dacă se întâmplă ca amestecul din bol să aibă un aspect de cremă tăiată, nu vă îngrijoraţi: checul va fi la fel de reuşit , l-am făcut de sute de ori şi am avut parte de tot felul de experienţe . Se obţine o cremă bogată .
Făina se amestecă cu praful de copt şi se adaugă în compoziţie câte o lingură, alternând cu 250 de ml de lapte turnat câte puţin şi amestecând cu grijă(ca să nu împrăştiaţi făina peste tot ). Se obţine un aluat fluid, dar destul de dens, dacă vi se pare prea tare puteţi să mai adăugaţi 3 – 4 linguri de lapte (cât e nevoie) până la obţinerea unei compoziţii vâscoase .
Se toarnă 2/3 din compoziţie într-o formă de chec mare, a mea are 36/12 cm (dacă aveţi forme mai mici faceţi 3 – 4 checuri ) , altfel riscaţi să se reverse în cuptor), căptuşită cu hârtie de copt sau unsă cu unt şi tapetată cu făina .
Treimea de aluat rămasă se omogenizează cu cacaua amestecată în prealabil cu cele 50 de grame de zahăr rămase , cu cele 200 grame de nuci întregi şi cei 50 de ml de lapte păstraţi, apoi se toarnă în formă, peste aluatul cu vanilie .
Cu ajutorul unei furculiţe, se adânceşte aluatul cu cacao în cel de vanilie şi se roteşte în interiorul formei, pentru obţinerea efectului marmorat .
Se introduce forma în cuptor şi se coace la 175 de grade Celsius timp de 50-60 de minute, relevant fiind clasicul test al scobitorii care, introdusă în chec, trebuie să iasă curată atunci când checul este copt. În niciun caz, nu deschideţi uşa cuptorului în primele 30-35 de minute. Dacă vi se pare că se rumeneşte checul prea tare fără a fi copt în interior (ceea ce vă dă de ştire este scobitoarea), reduceţi focul la 165 de grade, acoperiţi checul cu o coală de hârtie de copt umezită şi continuaţi coacerea până e gata .
Checul copt se răstoarnă, cu tot cu formă, pe o parte (pe partea cea mai lungă, desigur)
Se taie în felii şi se serveşte simplu sau alături de cafea, un pahar cu lapte etc .
Să aveţi poftă , dragele mele !
Alinaluibrumarel
norocul meu ca tocmai am bagat un ecler la ghiozdan, ca altfel lesinam aici :))
Ana Naghi
eu din pacate nu aveam nimic bun, asa ca ma pun pe facut chec 🙂
Carmen O
foarte bine ti-au iesit !
Ana Naghi
sunt de acord!
Gaby Sim
deliciosi
ghelbere elena
Toate aceste retete ma inebunesc de pofta cu toate ca si eu fac foarte des dulciuri.