Bucatareala

Concurs bucatareala-Dulceata de nuci verzi

                Reteta trimisa de Ramona Daniela Sculschi
           Este una din dulceturile care imi plac cel mai mult si acum 3 ani am zis sa incerc si eu sa fac, mi-a iesit, si d-atunci am facut in fiecare an.
          Foarte important este ca nucile sa fie culese la inceputul lunii iunie, cat sunt inca crude. Reteta o stiu de la mama si ingredientele sunt urmatoarele:
ü   100  nuci verzi de marime medie
ü   1 kg de zahar
ü   2 lamai
ü   750 ml apa
ü   Scortisoara si vanilie.
          Intai am curatat foarte bine nucile de coaja, pana am indepartat tot ce era verde (neaparat folositi manusi, eu am folosit manusi chirurgicale, ma descurc mai usor cu ele) si le-am pus intr-o oala cu apa rece, impreuna cu o jumatate de lamaie ,am pus o farfurie deasupra, ca sa le tina sub apa si le-am lasat  pana a 2-a zi dimineata.Am schimbat apa de 2 ori si le-am tinut la frigider ca era foarte cald… Aceasta reteta este o alternativa la reteta de dulceata de nuci verzi care se prepara cu apa de var-solutia limpede de deasupra varului-( dupa ce erau curatate, nucile se puneau in apa de var , se lasau putin, se spalau si se puneau direct la oparit si apoi la fiert, nu se mai lasau la macerat 24 de ore )
         A doua zi am pus o oala cu apa la fiert, am pus nucile intr-un tifon si le-am pus cand apa clocotea, lasandu-le aproximativ 15 minute sa clocoteasca, procedeu pe care l-am repetat de 3 ori, de fiecare data schimband apa…dupa am scos nucile si le-am lasat in apa rece si am facut siropul ( apa impreuna cu zaharul le-am lasat sa fiarba pana s-a legat siropul, cam 45-50 de minute). Dupa, am adaugat nucile si o lamaie taiata felii mai groase (pe care le-am scos ulterior) si le-am lasat sa fiarba in sirop aproximativ 25-30 de minute, iar la sfarsit am adaugat scortisoara si vanilie. Am lasat putin dulcetica sa se raceasca si dupa am pus-o in borcane. Eu am facut portie tripla, ca atunci cand fac dulceata de nuci verzi trebuie sa impart la toata familia  si mi-au iesit 13 borcane de 400gr…deci daca urmati reteta de mai sus ar trebui sa va iasa aproximativ 4 borcanele .
          Stiu ca este foarte migaloasa, dar credeti-ma ca merita efortul!
                             POFTA BUNA !!!!!

1 Comment

  1. ghelbere elena

    Merita efortul ca varf si indesat! Este una dintre dulceturile mele preferate.

Leave a Reply