Carti, Evenimente

Gândesc în imagini: autismul și viața mea


templeDr. Temple Grandin a fost diagnosticată cu autism la vârsta de 4 ani. Ea deţine astăzi titlul de doctor în ştiinţe oferit de Universitatea din Illinois şi a lucrat ca designer pentru o treime din utilajele din industria zootehnică a Statelor Unite ale Americii, dar şi din multe alte ţări. În prezent, este profesor colaborator la Departamentul de Zoologie al Universităţii de Stat din Colorado şi participă frecvent ca lector în cadrul conferinţelor despre autism din toate zonele ţării. Temple Grandin locuieşte în Fort Collins, Colorado, Statele Unite ale Americii.

Cartea Gândesc în imagini: autismul și viața mea este traducerea în limba română a autobiografiei lui dr. Temple Grandin, Thinking in Pictures: And Other Reports from My Life with Autism

Copyright © 1995, 2006 by Temple Grandin.
This translation is published by arrangement with the author.
THINKING IN PICTURES is published in the U.S. by Vintage Books and in the
U.K. by Bloomsbury.

Copyright © Editura Punkt, 2013.
 Prezentarea cărțiiLayout 1
„În această carte, putem vedea şi retrăi copilăria  lui Temple – senzaţiile, mirosurile şi sunetele copleşitoare, atingerile pe care nu le putea suporta; ţipetele şi legănatul neîncetat, în timp ce era deconectată de lumea din exteriorul ei; sau despre cum, într-un fel de acces de furie bruscă, arunca totul în jurul ei; sau despre cum (având o concentrare stranie şi o închidere completă în sine) îşi fixa atenţia, cu orele, pe câteva fire de nisip sau pe nervurile degetelor. Simţim haosul şi teroarea acelei copilării înfricoşătoare, întrevăzându-se posibilitatea ca Temple să fie instituţionalizată, închisă pentru toată viaţa. Dobândim parcă, odată cu ea, şi primele cuvinte, de neînţeles – se formează în mintea noastră ideea că sensul limbii îi poate oferi o miraculoasă putere de stăpânire  de sine, îi poate facilita primele contacte cu ceilalţi şi comunicarea liberă în lume. Retrăim zilele ei din timpul şcolii – eşecul total în a-i înţelege pe ceilalţi copii şi de a fi înţeleasă de către aceştia; dorinţa ei intensă, dar încărcată de teamă, de a fi în contact cu alţii; bizarele ei vise – despre o maşinărie magică care i-ar facilita un contact fizic, o „îmbrăţişare” după care râvnea, dar asupra căreia să deţină un control absolut; şi întâlnirea cu acel profesor de fizică, remarcabil, care, trecând cu vederea bizareria şi manifestările patologice, a recunoscut potenţialul studentei sale ciudate şi i-a direcţionat obsesiile către o carieră în domeniul ştiinţelor.
De asemenea, împărtăşim, chiar dacă nu putem înţelege în totalitate, pasiunea devoratoare şi dedicaţia ei pentru vite, care au determinat-o, treptat, să devină un expert, recunoscut la nivel mondial, în psihologia şi comportamentul lor, un inventator de aparate şi instalaţii necesare în manevrarea animalelor şi un pasionat avocat pentru tratamentele umane în relaţiile cu acestea (de altfel, titlul provizoriu dat acestei cărţi a fost A cow’s eye view – Privind prin ochiul unei vaci). Şi mai realizăm ceva citind această carte – poate lucrul cel mai de neimaginat dintre toate: Temple este complet uimită de felul în care gândesc oamenii normali şi are o incapacitate de a descifra expresiile lor faciale şi de a le ghici intenţiile, în plus faţă de determinarea sa de a-i studia, de a ne studia, pe noi şi comportamentul nostru extraterestru, în termeni ştiinţifici şi sistematici, ca şi cum ar fi (în cuvintele sale) un antropolog pe Marte.”(Oliver Sacks, Prefață)
Lansarea cărții va avea loc în cadrul conferinței Noutăți în diversitatea autismului de la București,  pe 31 mai 2013. Detalii aici.
Prețul cărții este de 50 de ron. Formatul A5, 304 de pagini.
COMANDĂ: prin email la raluca@rpg-publishing.com. Cartea vă va fi livrată prin poștă în sistem ramburs în termen de 2-3 zile lucrătoare după 31 mai 2013. Vă rugăm să specificați clar adresa dvs. din buletin și numărul de telefon pentru a facilita ridicarea coletului. Pentru București, cartea este livrată personal, la domiciliu.
Contact: Raluca Ciochină, tel. 0722 393 763.

Leave a Reply