Carti, Evenimente

Lars Saabye Christensen: intalniri cu cititorii

Let me take you down cause I’m going to Strawberry Fields, nothing is real…

Vă sună cunoscut? Nu e de mirare. E greu să fi ratat Beatles-ul. Nu, nu formația. Romanul lui Lars Saabye Christensen, devenit un cult al mișcării hippie din Norvegia.

 

lansare vizionare

 

La invitația editurii UNIVERS și a Departamentului de Limbi și Literaturi Scandinave de la Universitatea Babeș Bolyai Cluj Napoca, între 10 și 14 martie 2014, Lars Saabye Christensen, unul dintre cei mai iubiți scriitori norvegieni, va fi în România. El va lansa noul său roman, Vizionare, tradus de Sanda Tomescu Baciu la Editura Univers.

 

După întâlnirile cu studenții clujeni, marți, 11 martie, la ora 15.00, Lars Saabye Christensen se va întâlni cu cititorii la Librarium Universității din Cluj-Napoca și va oferi autografe. Alături de autor vor fi prezenți E.S. dna Tove Bruvik Westberg, Ambasadoarea Norvegiei în România, Sanda Tomescu Baciu, directorul Departamentului de limbi si literaturi scandinave UBB, Irina Petraș, președintele Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj, și Valentin Derevlean, coordonator Librarium Cluj.

Detalii: https://www.facebook.com/events/1427207560856988/

 

La București, joi, 13 martie, începând de la ora 19.00, la Muzeul Național de Artă Contemporană, alături de Lars Saabye Christensen, vor fi din nou E.S. dna Tove Bruvik Westberg, Ambasadoarea Norvegiei în România, prof. Sanda Tomescu Baciu, traducătoare romanului Vizionare, dar și criticul literar Dan C. Mihăilescu și scriitorul Cristian Teodorescu.

Detalii: https://www.facebook.com/events/223775634485678/

Autor a peste 20 de romane, la care se adaugă volume de poezii și cărți pentru copii, Lars Saabye Christensen, s-a născut în 1953 în Oslo. A debutat în 1976, cu volumul de poezii Povestea lui Gly. Atunci când romanul său Beatles (1984), acest „blues literar“, cum a fost denumit de un critic danez, a avut vânzări de mai bine de 200.000 de exemplare în Norvegia şi a fost tradus în mai multe limbi, Christensen a devenit unul dintre autorii norvegieni cei mai cunoscuţi. Pe lângă poezie şi roman, Christensen a încercat cu succes şi alte genuri, de la dramaturgie la scenarii de film, în timpul „liber“ fiind şi traducător, dar și membru al unei apreciate trupe de poetry blues, Norsk utflukt. A scris scenariile unor filme de mare impact: Herman, după romanul său omonim, şi Telegrafistul, după romanul Visătorii, de Knut Hamsun.
Dar cel mai mare succes literar de pînă acum al autorului este considerat romanul Fraţi pe jumătate. Cartea a primit mai multe premii importante, între care Premiul pentru Literatură al Consiliului Nordic în 2001, a fost declarat de critica literară americană cel mai bun roman al începutului de secol, a vândut în Norvegia peste 300 000 de exemplare în anul apariţiei sale, iar drepturile au fost vândute în 31 de ţări. În 2008, Lars Saabye Christensen a fost decorat cu L’ordre des Arts et Lettres în rang de Cavaler.

Leave a Reply