Imi plac merele si orice desert cu mere. Printre deserturile mele de casa preferate se afla si placinta cu mere. E usor de facut, delicioasa si spornica. Aluatul il fac ca mama, care- la randul ei- il stie de la bunica.
Ingrediente:
Pentru aluat:
- 500 g faina
- un pahar cu apa(calduta)
- un ou(se poate si fara)
- 2 linguri ulei
- 1 lingura de otet
- sare
Pentru umplutura:
- mere
- zahar tos
- scortisoara(optional)
Cum pregatesti:
- Ā Faina o cerni si o asezi gramada pe masa de lucru sau in lighean, unde ti-e mai usor sa framanti.
- Faci o gaura in mijlocul gramezii de faina si pune celelalte ingrediente ale aluatului
- Framanta pana obtii un aluat nelipicios si elastic. Imparte-l in 3-4 parti, unge-le cu putin ulei si lasa-le sa se odihneasca 20-30 minute
- In timpul cat se odihneste aluatul, pregateste merele: spala-le si da-le pe razatoarea mare.
- Intinzi foile cat mai subtiri. Le intinzi cu sucitorul, dar si pe sucitor, ca sa iasa subtiri-subtiri
- Intinzi mere peste foaie, presari zahar tos si praf de scortisoara si vii cu cele doua margini spre interior. Repeti pana umpli toate foile
- Tava fie o ungi cu putin ulei, fie pui hartie de copt si asezi foile umplute
- Dai la cuptor pentru circa 40 de minute, dar totul depinde de cat de subtire ai intins foaia, cata umplutura ai pus si cat de bun e cuptorul. Al meu e cam batranel, dar isi face treaba cum poate si el.
- Lasa placinta sa se raceasca in tava, apoi portionezi si -optional- pudrezi cu zahar
Nu imi ramane decat sa va urez pofta buna!
Daniele
Buna! Iti dau si eu o reteta de placinta cu mere, poate ai chef sa o testezi š
Placinta cu mere (de post) cu aluat fraged
Ingrediente aluat:
faina – 500 g
zahar – 2 linguri
sare – 1 lingurita
margarina – 1 pachet
praf de copt – 1 pachetel
apa calduta – 150 ml
Ingrediente umplutura:
mere tari – 10 bucati
zahar – 100 g
scortisoara – 1-2 linguri
gris – 4-6 linguri
Mod de preparare:
Se framanta cu mana faina cernuta peste care adaugam margarina taiata cubulete, zaharul, sarea, praful de copt si apa calduta. Framantam energic pana aluatul devine moale, nelipicios. Se acopera cu o folie alimentara si se lasa aluatul in frigider 30 minute.
Punem pe foc merele rase pe razatoarea mare, adaugam zaharul si scortisoara si lasam la fiert pana scade zeama. Lasam sa se raceasca.
Aluatul il impartim in 2 parti. Intindem prima foaie pe masa de lucru presarata cu faina si cu ajutorul sucitorului o mutam in tava in care am pus hartie de copt. Presaram pe toata suprafata 2-3 linguri de gris, turnam merele calite, presaram restul de gris uniform. Asezam a 2-a foaie intinsa la fel ca prima si lipim marginile aluatului. Intepam cu o furculita in cat mai multe locuri.
Introducem tava in cuptorul incins si lasam cam 30-35 min la foc potrivit (functie de cuptor).
Scoatem din cuptor si lasam la racit. Cand este rece, pudram cu zahar pudra vanilat si taiem cubulete pe masura ce mancam.
Se pastreaza foarte bine acoperita cu hartie pergament.
Pupici si Pofta Buna!
Ana Naghi
Fii sigura ca o voi incerca! Daca e testata de tine, cu atat mai mult š
Multumesc pentru reteta!
Mihaela Bolea
AratÄ delicios! ā„
Ana Naghi
Nu arata neaparat grozav, precum o prajitura, dar e gustoasa. Si racoritoare š
rosia victoria
Arata foarte bine si este usor de facut !!!!
Ana Naghi
Chiar usor de facut, Nu stiu daca are fata comerciala, dar e gustoasa, pentru mine asta conteaza š
Bianca Roxana Anitei
In ce fel arataaa!! Mi-ai facut o pofta nebuna;))
Lazar Lucica
Merita incercata la cat de gustoasa arata <3 š
Multumim de retetea! :-*
Nicolae Claudia
Si eu iubesc parjitura cu mere.. sunt multe retete simple acum..