Carti

Recenzie "Cinci saptamani in balon",Jules Verne

Am terminat de citit  „Cinci saptamani in balon”de Jules Verne.Si mi-a placut.Marturisesc ca nu am citit mai mult in copilarie pentru ca operele lui Verne sunt adevarate enciclopedii,contin foarte multe informatii si nenumarati termeni specifici.
Sa incepem cu inceputul,adica iata cateva date pe scurt despre autor:


Jules Verne (nume complet Jules Gabriel Verne) (n. 8 februarie 1828, Nantes, Franța – d. 24 martie 1905, Amiens, Franța) a fost un scriitor francez și un precursor al literaturii științifico-fantastice. Verne a fost apreciat pentru scrierea operelor legate de viitor, spațiu, aer și călătoria în adâncurile mării.
Despre carte:

„Cinci săptămâni în balon”  este un roman scris de Jules Verne în 1863.
Acesta este unul dintre primele romane ale lui Jules Verne și conține germenii „ingredientelor” operei viitoare, amestecând cu îndemânare intriga fecundă cu aventurile, întorsăturile de situație și descrierile tehnice, geografice și istorice. Cartea oferă o prezentare bună a explorărilor continentului african, incomplet cunoscut de către europeni la acea dată, dar străbătut de exploratorii care voiau să îi descopere secretele.
 Nu va dezvalui intriga,altfel ce rost ar mai avea sa o cititi,nu?

Si acum parerea mea:

Mie mi se pare extraordinara capacitatea autorului de a dezvolta informatiile!Adica stiu ca Verne a scris cartea pornind de la insemnarile de calatorie ale doctorului Fergusson,personajul principal in carte.Insa detaliile sunt uimitoare!Verne reuseste sa te faca sa te simti ca si cum ai calatori alaturi de cei 3 protagonisti,ai impresia ca esti in balon…parca simti ploaia,curentii puternici,ariditatea desertului,teama de salbaticii canibali…gata,nu va spun mai multe!
Si in afara de senzatia asta,cartea iti ofera si nenumarate informatii din diverse domenii:geografie(preferata mea…),istorie,biologie,fizica,chimie…Practic ai un roman enciclopedie in mana,acum,deh,e mai greu sa retii toate informatiile,dar ceva-ceva imi place sa cred ca ramane acolo,sus,in sertarase…
 Eu zica sa cititi Jules Verne in general,nu doar  „Cinci săptămâni în balon” ,merita!Pe langa placerea lecturii(asta datorita intrigii captivante si faptului ca are dialog mult,ceea ce o face mai usor de citit) chiar poti sa iti imbogatesti cunostintele!Spor la citit!

4 Comments

  1. multumim.frumoasa recenzie.am citit cartea in copilarie si mi_a placut foarte mult.De fapt tot ce am citit de Jules Verne mi-a placut

  2. Dana

    Si mie imi plac cartile lui Jules Verne, imbinarea de actiune captivanta cu informatii din domenii diverse.
    Mi-au placut in mod special „Copiii capitanului Grant”, „Vulcanul de aur”, „Cinci saptamani in balon” , „Ocolul Pamantului in optzeci de zile” !

  3. ghelbere elena

    Fiecare carte scrisa de Jules Verne am citit-o cu pasiune si nerabdare.

Leave a Reply