Carti

Recenzie „Colind de Craciun”, Charles Dickens

Nuvela de dimensiuni reduse(mai putin de 100 de pagini) este povestea unui nou inceput, a unei sanse la o noua viata. Si ce prilej mai bun pentru un inceput decat Craciunul, sarbatoarea nasterii lui Iisus, fiul Domnului si speranta umanitatii?!

 

 col

Personajul central, Ebeneezer Scrooge, este un barbat obsedat de munca, de afaceri si cresterea castigurilor, un om care a uitat sa isi traiasca propria viata. El nu mai crede in magia Craciunului, nu intelege de unde atata bucurie in sufletele oamenilor si de ce trebuie sa sarbatoreasca. Insa ideea lui Dickens este mult mai profunda, Scrooge fiind unul dintre acei oameni al caror suflet a murit cu mult inaintea trupului. I-a indepartat pe toti si s-a indepartat de el insusi, a uitat ce inseamna emotia adevarata.

In noaptea de Ajun, fantoma fostului sau asociat- Iacob Marley, mort in urma cu 7 ani in aceeasi seara- ii apare lui Scrooge si il avertizeaza de “lantul” greu pe care si l-a legat de picior in timpul vietii, adaugand cate o za cu fiecare fapta si pe care il va purta o vesnicie. Si tot aceasta ii spune ca il vor vizita trei spirite, la momente precis stabilite: spirtitul Craciunului trecut, al celui prezent si al celui viitor. Evenimentele vor avea o puternica influenta asupra sufletului amortit al lui Scrooge, caci acesta se va trezi la viata.

O poveste nemuritoare, a sperantei ca orice suflet poate renaste din propria cenusa. Marturisesc ca scrierea mi-a trezit aceleasi emotii pe care le simt in fiecare an, in perioada Sarbatorilor, acel tremur al unui suflet mereu de copil, care se bucura de viata, de iubirea celor dragi, de compania acestora in jurul mesei, de bradul impodobit, de colinda de la fereastra, de scartaitul zapezii…

2 Comments

  1. Mihaela Bolea

    Mi-am notat titlul, abia aştept s-o citesc! ♥

Leave a Reply