Carti

De la cititori : Recenzie „Fratii Karamazov”

dostoievskiUn roman complex ,vast,in 2 volume (fiecare volum are aproximativ 600 pagini). Romanul analizeaza familia Kramazov ,urmareste bucuriile dar si suferintele ,tragediile acestei familii.

 

 

 

Este vorba despre 3 frati: Dmitri, Ivan şi Aleoşka Karamazov. Dmitri este un etern rebel şi revoltat, Ivan este un om avid de cunoaştere plin de întrebări filosofico-mistice iar Aleoşka este omul mistic. Dmitri este un adolescent întârziat plin de nevinovat egoism , Ivan un tânăr căutător iar Aleoşka un om matur şi plin de fior metafizic.
Iubirea, trădarea, ura, blândeţea şi iertarea se împletesc în acest roman. Toate sentimentele umane sunt atent analizate.
O cutremurătoare operă din care aflăm că “sufletul omului este câmpul de bătălie dintre diavol şi Dumnezeu” , ne spune Dostoievski.
Ce mi-a ramas insa intiparit in minte este un citat care suna cam asa :”CATA SLAVITA FRUMUSETE A RASPANDIT DUMNEZEU IN JURUL NOSTRU : PASARELE,COPACI,PASUNI,SENINUL CERULUI,NUMAI EU AM TRAIT IN TICALOSIE,NUMAI EU AM PAINGARIT PLASMUIREA SI N-AM STIUT SA-I VAD FRUMUSETEA”

Autor: Rosia Victoria

9 Comments

 1. Gavriloi Adina-Mirabela

  O carte frumoasa, pe care am citit-o in adolescenta.Apoi am recitit-o.Dostoievski scrie admirabil, am mai citit „Amintiri din casa mortilor”, „Crima si pedeapsa”, „Demonii”si as mai citi din opera lui.

 2. Camelia Anca

  O carte minunata, pe care am citit-o pe nerasuflate.

 3. rosia victoria

  MULTUMESC,ESTE O CARTE CARE MERITA EFORTUL DE A FI CITITA SI DUPA CARE RAMAI CU “CEVA”

 4. Comment by post author

  Ana Naghi

  Spre rusinea mea, am tot fugit de Dostoievski, nu imi mai amintesc cine m-a speriat cum ca are un stil greoi 😀

 5. Fiecare carte a lui Dostoievski trebuie recitita in functie de provocarile la care ne supune viata si intamplarile care ne modeleaza caracterul. Va asigur ca Demonii citita in adolescenta nu va fi la fel cu Demonii citita la 30 sau 40 de ani.

  Este intr-adevar un stil greoi si va deveni din ce in ce mai greu, pentru ca ni se va parea foarte greu sa ne identificam trairile/ideile cu cele ale secolului respectiv, mai ales din Rusia. Are foarte multe nuante si sunt multe randuri printre randuri.

  Totusi, depinde din ce punct de vedere este citita cartea, ca pe o poveste, ca pe o lectura inchinata creatiei divine, etc. Totusi este o carte de baza cu multe fragmente importante (ca marele inchizitor) si plina de personaje tipice rusesti, ca Grushenka – frumusetea ruseasca.

  Este o carte exceptionala, ca de altfel tot ce a scris Dostoievski.

 6. Daniela Zaharia

  Oh, da, o operă literară de nivel mondial!

Leave a Reply