Carti

Recenzie “In saboti”, de Andre Baillon

Nu de multa vreme, mi-am imbogatit biblioteca cu cateva volume aparute la Editura Univers. Va imaginati ce bucurie!

DSC09613

Primul titlu la care m-am oprit a fost In saboti, de Andre Baillon. O cartulie de vreo 150 si un pic de pagini ce se citeste foarte usor, desi eu am intrerupt lectura cand am pierdut sufletul drag blanos si cu codita…

Romanul “In saboti” este un roman autobiografic atipic. De spun asta? Pentru ca desi este inspirat din viata autorului, sunt prezentate mai mult persoanele din jurul lui. Abia undeva, in ultimul capitol – Cat despre mine, eu… – autorul se autocaracterizeaza.

Romanul prezinta viata la tara, intr-un satuc belgian din secolul al XX-lea in care Baillon se retrage dupa o viata tumultuoasa la oras. O facultate de inginerie neterminata, o avere risipita, o tentativa de sinucidere, toate acestea il conving sa se rupa de oras si sa aleaga o viata simpla la tara. Un nou inceput, alaturi de Marie, sotia sa, fosta prostituata, intr-o umila casuta inchiriata, unde se dedica cresterii pasarilor.

Detaliile sunt asa de simplu redate, atat de curat, incat e o placere sa citesti romanul. Scrierea abunda in umor, ironii si autoironii, detalii atat de realiste incat, daca inchizi ochii, esti acolo, in Westmalle, “satul din buruienis”, cum il descrie Baillon.

Toate vietuitoarele din Westmalle devin personaje in roman: de la vecini, Spitz- cainele scriitorului, gainile pe care le creste(fiecare are nume), “pisici si altele”, pana la trecatori, simple cunostinte sau trapistii de la manastirea din sat(descrisi meticulos, pe rand). Ai impresia ca drumurile, copacii, chiar casele prind viata. Descrieri cum nu se poate mai realiste!

Dovada a faptului ca Baillon a lasat complet in urma viata la oras cu toate neurasteniile pe care i le provoca este scurta descriere din debutul romanului. Intr-o singura pagina, autorul rezuma viata de dinaintea mutarii la tara, in paragraful Ce eram. Va dedica o pagina acestui aspect si 152 de pagini descrierii satului si vietii aici…

Un roman realist, ce va oferi cititorului ocazia unei calatorii in timp si spatiu. O calatorie presarata cu umor, dar si cu mesaje importante, daca cititorul le va deslusi printre randuri.

3 Comments

  1. Paola paola

    Eu…sunt ca un copil de 4 ani, nu ma pot concenttra prea mult la citit, ma plictisesc si imi pierd repede interesul. Stiu ce vei spune…cititul e bun pt suflets si pt vocabular, ca nu trebuie sa ne plafonam..etc..dar nu mi-a placut niciodata sa pierd ore in sir la citit sau sa nu ma opresc pana nu termin o carte…Spre deosebire de prietena mea care e pasionata de asa ceva….:)Ce sa zic..ultima carte citita??”Mama si copilul”, „Am un bebe, cum il cresc” si „Ghid psihologic pt sarcina si nastere” 🙂 E ok? 🙂

  2. Hm…la ceea ce am eu deja in biblioteca, dupa ce am citit recenzia ta, imi doresc si acesta carte !!!
    Ador sa citesc, am patit-o nu o data, ca dupa ce am inceput sa citesc o carte sa nu ma mai despart de ea decat atunci cand am terminat-o de citit !
    Multumesc pentru aceste randuri, imi voi lua si eu aceasta carte ! Am dat click pe cuvantul albastru 😉
    Pupiiici, draga Ana !!! :* 🙂

Leave a Reply