Iarna e ideala pentru mine cand vine vorba despre prajiturit. Daca mai e si cu miros de mar copt, cu atat mai bine! Asa a iesit o reteta simpla, dar delicioasa, care umple casa cu un miros fantastic.
Nu e neaparat o tarta, ci un pandispan cu mere, dar mie imi place sa o fac intr-o tava mai mare, ca sa nu creasca mult si sa fie asemanatoare unei tarte.
Ingrediente:
Mod de pregatire:
1. Spala merele si curata-le de coaja.
2. Taie merele in felii cat mai subtiri si aseaza-le direct in tava in care pregatesti prajitura.
3. Peste mere presara zahar tos si mici bucatele de unt, din loc in loc.
4. Da tava la cuptor pentru circa 20 de minute, sa se caramelizeze merele.
In timp ce merele sunt la cuptor, pregateste pandispanul asa:
5. Separa albusurile de galbenusuri.
6. Bate albusurile spuma cu un praf de sare.
7. Cand albusurile s-au intarit, adauga pe rand cate o lingura de zahar si mixeaza intre ele.
8. Adauga apoi galbenusurile unul cate unul si mixeaza bine dupa fiecare.
9. La final, adauga cate o lingura de faina si amesteca cu spatula, de jos in sus, sa aerezi aluatul.
10. Parfumeaza cu putina vanilie.
Scoate merele caramelizate, adauga aluatul cu spatula si pune din nou la cuptor. In functie de cuptor si de cantitatea de mere/aluat, dureaza cam 25-35 de minute. Eu am incercat si varianta cu 3 oua, dar si cu 5 oua(+ 5 linguri de zahar + 5 linguri de faina), de aceea spun de cantitati.
NU deschide cuptorul in primele 20 de minute, abia apoi poti incerca aluatul cu o scobitoare.
Poti servi ca atare, simpla sau pudrata cu zahar vanilat. Mi se pare mai buna rece, merele isi lasa suc in aluat, care e si mai fraged.
Pofta buna!
Mioara Hus
Și soacra mea face din când în când prăjitura cu mere, iar mama face clătite cu mere în aluat. Eu nu mai fac prăjituri de câțiva ani, dar mănânc cu plăcere, mai ales dacă sunt cu fructe!