Bucatareala

Top 5 retete traditionale din Spania care se prepara si in Romania

Acum ceva vreme eram provocata de catre Costa d’Oro Romania sa aflu care sunt acele retete traditionale din Spania care se pregatesc si in tara noastra. Frumoasa coincidenta, eu fiind absolventa de spaniola si pasionata de tot ce inseamna cultura spaniola. 🙂

Din pacate nu mi-am indeplinit(inca) visul de a calca pe pamant spaniol, desi am fost aproape. Dar am reusit, cu ajutorul vostru, sa fac o calatorie culinara. A fost delicioasa de m-am lins pe degete! Ce am avut in meniu? Pai sa vedem:

1. Paella

paella 1

47% dintre respondenti au zis ca prima mancare spaniola ce le trece prin minte e paella. Si am mancat pe saturate!

Ce e paella?

Un preparat din zona Valenciei, ale carui principale ingrediente sunt: orezul, legumele, fructele de mare. Sunt mai multe variante care se gatesc, char si cu pui sau iepure, dar de departe cea mai cunoscuta este cea cu fructe de mare.

2. Tortilla

tortillas 2

Pe masa plina de bucate spaniole a ajuns si tortilla, pe care a asezat-o cei 28% dintre pofticiosi.

Tortilla e vazuta ca un fel de saorma de origine spaniola. Sper sa nu ii supar pe fratii mei latini cu aceasta afirmatie, dar acesta este adevarul. Ceea ce trebuie inteles este ca denumirea „tortilla” de refera la lipia respectiva, umplutura e alta poveste.

3. Gazpacho

Gazpacho3

Cu gandul la vara plina de arome si culori, 15% dintre cei care au raspuns au ales sa puna pe masa si gazpacho. Eu ma bucur, sunt mare amatoare si supe, asa ca e binevenita. Apropo, vara aceasta am pregatit si eu primul meu gazpacho, cu legume proaspete din gradina proprie.

Desi ingredientele de baza sunt rosiile, apa si usturoiul, la pregatirea supei reci numita gazpacho isi aduc contributia si alte legume(sunt nenumarate variante), painea, uleiul de masline.

4. Tapas

Tapas4

Nu, nu e niciun animal salbatic, e vorba de platourile cu diverse gustari. 8% dintre cei care au raspuns invitatiei le-au ales.

Fie ca sunt variante de aperitive reci sau calde, ele sunt nelipsite de pe mesele spaniolilor. Va mai dura probabil ceva pana sa stam intr-un local romanesc si sa servim tapas cand iesim cu gasca, dar e loc de mai bine.

5. Arroz con leche

arroz_leche5

De fapt, pe locul 5 se afla, la distante infime, budinca cu orez(arroz con leche) si fasolea cu carnati(chorizo). Asa ca le punem si pe ele pe masa imbelsugata cu arome meditareneene venite tocmai din Spania.

Pe langa retete traditionale din Spania am mai primit si raspunsuri…simpatice: pizza, focaccia, pastele cu sos ori chiar parjoalele au capatat origini iberice. 🙂

O concluzie personala: cam ce stiam eu despre bucataria spaniola e ceea ce ati votat si voi. Si am remarcat ca multi dintre voi chiar nu stiati care ar fi reteta si asteptati rezultatele. O citez aici pe Mihaela P: „Chiar sunt curioasa care e, paella se gateste mai nou in Romania, insa nu stiu ce reteta poate fi.” Ca sa nu mai spun de raspunsul sincer si la obiect al Ancai: „Habar n-am”

Si inca una: stim prea putine despre bucataria spaniola! Cum remediem problema? Nu stiu, sincer, dar e pacat. Bucataria aceasta este atat de bogata in arome, culori si combinatii, incat trebuie sa fie mai cunoscuta in Romania, inainte de a fi apreciata.

Eu as mai avea o curiozitate: cat de des pregatesti aceste retete?

*Sursa foto 1-4: Wikipedia ; 5 : recetaarrozconleche.com

4 Comments

  1. Sora Catalina

    Un platou cu tapas mi-ar trebui si mie 🙂

  2. Abia astept sa ajung in Spania la vara, sa le incerc si eu.

  3. Nicolae Claudia

    Eu nu prea le am cu bucataria spaniola. Abia le fac pe astea romanesti 🙂

Leave a Reply