Carti

Volum nou la Editura Univers

Vacanta de vara nu a fost chiar vacanta pentru prietenii de la Editura Univers, caci ei au pregatit o multime de titluri noi pentru aceasta toamna. Iata-l pe primul dintre ele: Ciudata mea căutare pe urmele lui Mensonge.

3d_coperta_Mensonge

Autorul cred ca va suna cunoscut, l-ati mai intalnit in biblioteca Univers: Malcolm Bradbury, prieten cu David Lodge, scriitorul prezent in Romania peste cateva saptamani. Bradbury intra si el in seria romancierilor ironici, dar plini de umor.

Mai jos gasesti povestea romanului:

Sir Malcolm Stanley Bradbury (1932–2000) şi‑a terminat primul roman, Eating People is Wrong, în 1959. Este cunoscut ca romancier, autor de povestiri și expert în romanul modern; a publicat cărţi despre Saul Bellow, E. M. Forster, F. Scott Fitzgerald. Malcolm Bradbury a întemeiat în 1970 împreună cu Angus Wilson primul curs de creative writing din Marea Britanie la University of East Anglia. Când a fost lansat acest curs, ideea că cineva putea fi învățat cum să scrie ficțiune a stârnit un adevărat scandal în lumea universitară britanică. Un singur student s‑a înscris la acest curs. Numele lui era Ian McEwan.
Dintre cărţile lui Malcolm Bradbury traduse în româneşte, cea mai cunoscută este Un om al istoriei (Editura Univers, 1991, colecţia RSXX).
 
Structuralişti, post‑structuralişti, deconstructivişti, adepţi ai lecturii eronate şi alţi oameni ocupaţi şi utili de pe la universităţile de pretutindeni au cugetat pentru foarte scurt timp asupra acestei întrebări. Unii chiar au îndrăznit să întrebe: A existat el?
Se ştiu puţine despre el. Originea lui rămâne un mister. Sosirea lui la Paris pare să fi fost un accident ţinând de circulaţia trenurilor. Textul său monumental, La Fornication comme acte culturel, nu a fost citit niciodată şi nici nu a fost scris cu această intenţie. Totuşi, în Ciudata mea căutare pe urmele lui Mensonge, Malcolm Bradbury arată că Mensonge a fost deconstructorul deconstructivismului, un om care a ştiut tot ce era de ştiut despre noua filosofie (ca să nu mai vorbim de nouvelle cuisine).
Prin acest text esenţial, Bradbury îl plasează, în sfârşit, pe Henri Mensonge acolo unde îi este locul: în repertoriul marilor gânditori ai secolului XX, alături de Freud, Foucault, de Beauvoir şi Bardot.

1 Comment

  1. Paola Paola

    da da…iar carti..dar nu ne-ai zis cum a fost prima zi de scoala si cat de mult iti place sa te strige 10 omuleti odata, ca tot ziceai ca tanjesti sa iti auzi numele pronuntat de mai multi pitici simultan 😀

Leave a Reply